Comertul International

Trimis la data: 2007-10-09 Materia: Economie Nivel: Facultate Pagini: 4 Nota: / 10 Downloads: 9
Autor: Alina Sfiot Dimensiune: 10kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Înainte de cel de-al 2-lea război mondial, această subgrupă deţinea primul loc, ca pondere, în comerţul internaţional, din punct de vedere valoric. După război, ponderea ei s-a redus treptat şi în ultimul deceniu a reprezentat 9-10 % din comerţul internaţional.

Din punct de vedere valoric, această subgrupa a înregistrat, după al 2-lea război mondial, o însemnată scădere a ponderii sale valorice în comerţul internaţional. Astfel, dacă înainte de război reprezenta 22 % din totalul comerţ, la nivelul anilor 1970 a ajuns la 11 %, pentru ca în a doua parte a deceniului 10 să reprezinte doar 5 %.

Cauzele acestei evoluţii au fost:
a) revoluţia tehnico-ştiinţifică care a dus la procesul de industializare, la înlocuirea parţială a unor materii prime naturale, socotite clasice, cu altele noi, sintetice;
b) evoluţia preţurilor la materiile prime naturale;
c) politica constituirii stocurilor strategice de materii prime practicată de ţările dezvoltate participante la diverse blocuri militare.

Paralel cu scăderea ponderii valorice a subgrupei în comerţul internaţional, din punctul de vedere al volumului fizic, s-a produs o îmbogăţire a nomenclatorului de materii prime prin introducerea în circuitul economic a unor noi materii prime naturale care şi-au găsit utilizare ca urmare a revoluţiei tehnico-ştiinţifice (materii prime folosite în industria atomică, diverse materiale rare utilizate în industria aerospaţiului sau în electronică).

1. 3. Subgrupa combustibililor minerali, carburanţilor şi lubrefianţilor
Din punct de vedere valoric, această subgrupă a înregistrat o creştere neînsemnată, până la sfârşitul secolului al VII-lea, pentru ca apoi creşterea să fie considerabilă. Evoluţia acestei subgrupe a fost de:
7% - înainte de al 2-lea război mondial;10% - după al 2-lea război mondial şi 24% - după ‘70.
Această subgrupă a înregistrat cea mai sinuoasă evoluţie, cu oscilaţii importante. În această subgrupă fiecare componentă a avut o evoluţie diferită.

2. 1. Subgrupa produselor chimice
Această subgrupă a înregistrat, în perioada postbelică, o pondere relativ însemnată în comerţul internaţional. Astfel, dacă înainte de al 2-lea război mondial această pondere era 4 %, la sfârşitul războiului ponderea a crescut la 8-9 %.

Volumul valoric a avut oscilaţii în timp, determinate de revoluţia tehnico-ştiinţifică ce a dus la apariţia diferiţilor înlocuitori sintetici: biostimulatori, antidăunători, lacuri, vopsele, coloranţi, produse medico-farmaceutice şi cosmetice, îngrăşăminte chimice, materii radioactive etc.

2. 2. Subgrupa maşinilor, utilajelor şi mijloacelor de transport
Această subgrupă a înregistrat, până la nivelul anilor ’70, cel mai înalt ritm de creştere în cadrul comerţului international, dar şi cel mai înalt ritm de creştere a ponderii valorice. Astfel, de la 8 % înainte de război, ajunge în anii ‘70 la 30 %, iar în 1994 la 39 %, adică exportul mondial cu produsele ce apartin acestei subgrupe a crescut de 80 de ori în 1994 faţă de 1950.

Cauzele acestei evoluţii sunt:
a)modernizarea continuă şi permanentă a ramurii industriale şi a celorlalte ramuri (agricultură, transport, servicii);
b) apariţia şi dezvoltarea de noi ramuri şi subramuri în ţările dezvoltate, cum ar fi: industria electronică, industria aerospatială, industria petrochimică;
c) adâncirea diviziunii mondiale a muncii, ca urmare a adâncirii tendinţei de specializare a ţărilor dezvoltate pentru a intensifica comerţul dintre ele;
d) extinderea ramurilor industriei extractive, ceea ce a dus la apariţia de noi ramuri în industria prelucrătoare;
e) dezvoltarea diverselor construcţii cu caracter militar;

f) dezvoltarea industriei de război;
g) creşterea comerţului din punct de vedere valoric, datorită creşterii preţurilor la produsele din această subgrupă.

2. 3. Subgrupa altor produse manufacturate
Specific acestei subgrupe este faptul că a deţinut o pondere însemnată în comerţul internaţional, cu o tendinţă de creştere permanentă până în deceniul 7 şi cu oscilaţii în perioadele următoare. Astfel, în 1937 această pondere a fost de 24 %, apoi în 1970 de 29 %, pentru ca în ultimul deceniu să oscileze între 25 % şi 29 %.Această subgrupă este foarte eterogenă ca structură, cuprinzând o gamă foarte largă de produse finite şi semifinite, la care contribuie toate ramurile industriei prelucrătoare.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.