Comertul electronic

Trimis la data: 2006-05-08 Materia: Management Nivel: Facultate Pagini: 9 Nota: / 10 Downloads: 118
Autor: Iulian Dimensiune: 16kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Comerţul electronic a evoluat semnificativ si a devenit răspândit în cadrul companiilor de-a lungul anilor. În general, comerţul electronic este definit de către specialişti ca ansamblul de tehnologii de informare şi comunicare utilizate în cercetarea de piaţă, achiziţionarea de informaţii şi derularea tranzacţiilor comerciale.

Pentru a sublinia rolul important al Internetului în afirmarea şi dezvoltarea comerţului este semnificativă definiţia comerţului electronic dată de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, ce defineşte comerţul electronic ca totalitatea afacerilor derulate pe reţele care utilizează protocoale non-proprietar, stabilite pe baza unor standarde deschise, ca de exemplu Internetul.

Chiar dacă mulţi oameni consideră comerţul electronic doar achiziţia virtuală a produselor cum ar fi: cărţi, CD-uri, bilete de călătorie şi alte produse de acest gen, în adevăratul său sens acesta are un impact mult mai mare asupra dezvoltării afacerilor.

Uneori în literatura de specialitate comerţul electronic are o sferă mai largă cuprinzând nu numai operaţiile de tranzacţionare comercială ci şi alte operaţii legate de activităţile care susţin obiectivele marketing-ului unei firme, incluzând şi publicitatea, vânzările şi studiul pieţei, plăţile, activităţile după-vânzare, serviciile de relaţii cu clienţii şi altele.

Cu toate acestea evoluţia din ultima perioadă arată un caracter mai limitat al comerţului electronic decât ansamblul de operaţii menţionate care sunt circumscrise, o parte dintre ele, afacerilor electronice. Deci, comerţul electronic trebuie privit ca cea mai importantă componentă a afacerilor electronice dar fără a fi unul şi acelaşi concept.

În comerţul electronic, informaţia circulă direct între diverşi parteneri, cum sunt: vânzătorul, cumpărătorul, societatea de transport, instituţiile bancare etc., fără a mai utiliza sistemul de documente pe hârtie. Dacă în trecut pentru comerţul clasic piaţa era un loc fizico-geografic delimitat, aceasta devine treptat o reţea globală în care omul este dotat cu mijloace electronice avansate ce îl ajută să crească eficienţa tranzacţiilor comerciale deoarece deţine un pachet de informaţii mult mai bogat, realizează schimbul de bunuri într-un interval de timp mult mai bun , la preţuri avantajoase, iar adaptarea la modificările pieţei este mult mai rapidă şi mai eficientă decât în comerţul clasic (Tabelul nr.1).

Ansamblul de avantaje oferite de comerţul electronic în defavoarea comerţului derulat prin infrastructura clasică este evidenţiat şi de totalitatea activităţilor prin care se derulează, precum şi de etapele de derulare.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.