Cometa Sfaramata

Trimis la data: 2002-12-10
Materia: Astronomie
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 2
Nota: 9.73 / 10
Downloads: 1302
Autor: Daniel Petrescu
Dimensiune: 6kb
Voturi: 120
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Când astronomii de la Universitatea din Hawaii si-au îndreptat telescopul de 2,2 m,de la Mauna Kea , spre cometa 57P/Du Toit-Neujmin-Delport, înnoptile dintre 17 şi 19 iulie a.c, au avut surpriza să constate că, în locul acesteia, camera a căpătat imaginea unui grup de 19 fragmente.
Fărămiţarea cometei, datorată desigur unor şocuri termice a căror origine nu se cunoaşte deocamdată, nu este însă decât ultima surpriză oferită de acest bulgăre de gheaţă răcitor prin spaţiul cosmic.

Descoperită în 1941, cometa nu a mai fost zărita în următorii 30 de ani, dispariţia fiind pusă pe seama pertubării perioadei sale orbitale, după trecerea ei de două ori (în 1954 şi 1966) prin preajma lui Jupiter. Redescoperita în 1970, 57P a putut fi observata, la intervale de circa 6,6 ani, până în iulie 2002, când s-a produs fragmentarea.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.