Comicul prin referire la o comedie studiata

Trimis la data: 2014-02-26
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 9.80 / 10
Downloads: 0
Autor: Robert_U
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Comicul este o categorie estetica care consta in actiuni, situatii, replici, personaje care provoaca rasul. Comicul se deosebeste de umor prin satira virulenta care are ca scop stigmatizarea si indreptarea trasaturilor negative ale societatii sau ale oamenilor.
Comicul se defineste prin opozitia dintre aparenta si esenta, iar, in functie de domeniul manifestarii, el poate fi: de caracter, de situatie, de limbaj, de nume, de moravuri etc.
Agamemnon Dandanache (dandana = incurcatura, belea, bucluc) construieste o adevarata strategie a santajului, creand o multime de incurcaturi; Comicul de limbaj este o modalitate de a scoate in evidenta incultura si incoerenta personajelor. El se defineste prin cateva particularitati, si anume: Greselile de vocabular se produc din cauza deformarii cuvintelor, mai ales a neologismelor, fie din lipsa de instructie, fie din mimetism:

pronuntie gresita ("famelie", "renumeratie", "plebicist", "andrisant", "bampir") etimologie gresita ("capitalisti" pentru locuitorii Capitalei, "scrofulos" pentru scrupulos) lipsa de proprietate a termenilor ("liber-schimbist", insemnand cel care promoveaza libertatea comertului, neamestecul statului in treburile intreprinzatorilor capitalisti, are pentru Catavencu sensul de flexibil in conceptii) Incalcarea regulilor gramaticale si a logicii polisemia ("ne-am racit impreuna")

contradictia in termeni ("dupa lupte seculare care au durat aproape 30 de ani...") asociatii incompatibile ca sens ("Industria romana e admirabila, e sublima, putem zice, dar lipseste cu desavarsire")
nonsensul ("Din doua una, ori sa se revizuiasca, primesc, dar sa nu se schimbe nimic, ori sa nu se revizuiasca primesc, dar atunci sa se schimbe pe ici pe colo si anume prin partile esentiale")
truismele ("Un popor care nu merge inainte, sta pe loc, ba mai da si-napoi")

constructii prolixe ("In sanatatea alegatorilor...cari au probat patriotism si mi-au acordat...asta...cum sa zic de!...a! sufrazdele lor; eu, care familia mea de la patuzopt in Camera, si eu ca rumanul impartial, care va sa zica...cum am zite...in sfarsit sa traiasca!")
expresii tautologice ("intrigi proaste") Repetitia obsedanta a unor cuvinte sau sintagme ce duc la ticuri verbale, care evidentiaza saracie de gandire si de vocabular: "neicusorule, puicusorule", "curat murdar", "curat constitutional"

Neconcordanta stilurilor: Catavencu tine un discurs patriotard in fata lui Pristanda, cu care vorbise pana atunci intr-un stil familiar: "Nu bratul care loveste, vointa care ordona e de vina...Si in sfarsit, cum ar fi posibil martiriul, daca n-ar exista calaul?!"
Confuzii ale unor dictoane celebre sau folosirea nepotrivita a altora, din pricina inculturii. Dictonul lui Niccolo Machiavelli, "Scopul scuza mijloacele", este atribuit de catre Catavencu "nemuritorului Gambetta". Tot Catavencu rosteste eronat un dicton latinesc, "oneste bibere", care ar insemna intr-o traducere libera "sa bei cinstit", in loc de "honeste vivere", adica "sa traiesti cinstit".
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.