Comisia Europeana

Trimis la data: 2015-05-22
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 11
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Brinza Anisoara Silvia
Dimensiune: 26kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Este organul executiv al Comunitatii , fiind adesea considerata intruchiparea ideii europene deoarece membrii sai, desi numiti de guvernele nationale, nu au nicio obligatie fata de acestea, iar loialitatea lor este in intregime dedicata intereselor Comunitatii in ansamblul sau.
La origini, intr-o comunitate de 6 state, Comisia avea 9 membri.Numarul comisarilor a crescut de la 9 la 13 cand Danemarca, Irlanda si Marea Britanie au aderat la 1973 la Uniune si la 17 dupa admiterea Greciei, Portugaliei si Spaniei.
In 1995 Comisia avea 20 de comisari nationali , provenind din tarile comunitare:Germania, Franta, Italia, Marea Britanie si Spania, au cate doi comisari, iar ceilalti 10, cate unul. Numarul comisarilor va creste odata cu largirea Uniunii ;in prezent este formata din 27 de comisari desemnati de guvernele statelor membre, "a caror independenta este in afara oricarui dubiu" pe baza competentei lor generale si profesionale. Fiecare comisar este asistat in activitatea sa de un Cabinet , format din functionari administrativi.

Sefii de cabinet se intalnesc saptamanal pentru discutarea problemelor ce necesita intrunirea Comisiei si pentru a pregati lucrarile acesteia. Comisarii europeni se pot intalni si in afara cadrului deliberativ din Comisie pentru discutarea directa a problemelor urgente sau cu caracter important. Personalul administrativ al Comisiei, concentrat la Bruxelles, dar si la Lu xemburg, este recrutat de catre Comisie, pe criterii geografice, si i se aplica aceleasi cerinte privind independenta fata de statul de origine.

Caracterul tehnic al Comisiei necesita emiterea a nu mai putin de 6.000 de acte comunitare pe an, dintre care aproximativ 4.000 sunt emise de un comisar sau altul, pe baza de abilitare. La luarea deciziilor un rol important il au asociatiile de lobby, reprezentind diferite categorii socio-profesionale sau economice, ce incearca sa-si impuna propria versiune in textul viitorului act comunitar.
Comisia Europeana urmareste realizarea interesului comunitar, aflat in contradictie cu interesul national din partea statului care i-a desemnat;

membrii Comisiei nu pot cere sau primi, in exercitarea atributiilor lor, niciun fel de instructiuni din partea guvernelor nationale sau a altor institutii nationale sau comunitare si trebuie sa se abtina de la orice activitate incompatibila cu natura atributiilor lor.
In contrapartida, comisarul european beneficiaza de numeroase privilegii si imunitati , pentru a-si putea realiza activitatea in bune conditii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.