Comisia Europeana si Mediatorul European

Trimis la data: 2015-11-23
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 1
Autor: zadakiel
Dimensiune: 27kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Comisia Europeana a fost la origine Inalta Autoritate, infiintata prin Tratatul de la Paris privind constituirea Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului (CECO). In calitate de organ executiv al Comunitatii, cu sediul la Luxemburg, aceasta autoritate raspundea de punerea in aplicare a hotararilor luate de CECO. Inalta Autoritate era independenta de guverne si insarcinata cu administrarea productiei carbunelui si otelului, de altfel si principala actiune a noi infiintate comunitati. Ea detinea puterea executiva. Printre principalele sale atributii se mai numarau: definirea obiectivelor comune, acordarea de imprumuturi, interventie asupra preturilor si cotelor de productie. Institutia era formata din noua membri, numiti prin comun acord de guvernele statelor membre CECO.
Membrii Comisiei sunt numiti pentru o perioada de cinci ani, mandatul putand fi reinnoit. De asemenea si mandatul presedintelui Comisiei este tot de cinci ani.Comisia raspunde politic in fata Parlamentului European, care are posibilitatea sa o demita, prin adoptarea unei motiuni de cenzura.Comisarii sunt cetateni ai statelor membre cate unul din fiecare stat membru numarul lor fiind stabilit de Consiliul U.E cu unanimitate de voturi .Mandatul acestora este de 5 ani si sunt reeligilbili , singura institurie care are dreptul de a demite un comisar este Curtea Europeana de Justitie in timp ce Comisia in intregime poate fi demise de parlamentul European prin motiune de cenzura adoptata cu votul a doua treimi din voturile exprimate si in acelasi timp al majoritatii membrilor .

Comisia are sediul la Bruxelles si se intalneste saptamanal, prezenta comisarilor la sedinta fiind obligatorie iar hotararile se iau in prezenta majoritatii membrilor .
Fiecare comisar este asistat in activitatea sa de un cabinet format din functionari administrativi. Sefii cabinetelor se intalnesc saptamanal pentru a discuta problemele ce necesita intrunirea comisiei si pentru a pregati lucrarile acesteia. Caracterul tehnic al comisiei necesita emiterea anuala a unui numar de 6000 de acte normative dintre care nu mai putin de 4000 sunt emise de un comisar sau altul pe baza de abilitare .

Deasemenea comisarii se pot intalni in afara cadrului deliberative din Comisie pt a discuta probleme urgente cu caracter deosebit .
Rolul Comisiei este acela de a realize interesul comunitar aflat adesea in contradictie cu interesul national al statelor membre de a asigura respectarea prevederilor tratatelor, de a initia proiecte legislative si de a pune in practica politicile comunitare
Independenta comisarilor europeni este o problema de o importanta deosebita, deoarece ei trebuie sa ia pozitie adesea in fata tendintei de influentare din partea statului care i-a desemnat, iar pentru a asigura independenta acestora tratatele impun anumite obligatii in sarcina acestora, cat si a statelor membre .

Comisia poate administra si masuri protectioniste - acestea fiind masuri temporare ce constituie exceptii de la tratate, fiind adoptate de statele membre in acord cu Comisia pentru a depasi unele dificultati deosebite. Astfel, Comisia, dupa consultarea Comitetului monetar, poate autoriza un stat membru a carui piata de capital este in dificultate, sa adopte masuri protectioniste ale caror conditii sunt definite de Comisie. In eventualitatea unui dezechilibru al balantei de plati, Comisia poate autoriza un stat membru sa adopte masurile considerate necesare pentru redresarea situatiei.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.