Comisia europeana

Trimis la data: 2009-04-25
Materia: Istorie
Nivel: Facultate
Pagini: 15
Nota: 8.47 / 10
Downloads: 89
Autor: Eliza Ionescu
Dimensiune: 24kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Comisia este implicata in sistemul de decizie al Uniunii Europene la toate nivelele si in toate domeniile. Dotata cu resurse de putere si instrumente de elaborare a politicilor, Comisia se afla in miezul deciziilor Uniunii Europene.Comisarii insarcinati cu o politica specifica dintr-un anumit domeniu se intrunesc in Colegiul Comisarilor. Pana in ianuarie 1993, Comisiile erau numite pentru o perioada de patru ani '' prin acordul comun la guvernelor statelor membre ''.
Prin Tratatul asupra Uniunii Europene, procedura s-a schimbat astfel: membrii Comisiei sunt numiti pentru o perioada de cinci ani. Mandatul lor poate fi reinnoit. Guvernele Statelor membre vor nominaliza prin acord comun, dupa consultarea Parlamentului European, persoana pe care ei intentioneaza sa o numeasca in functia de presedinte al Comisiei. Guvernele Statelor membre vor desemna impreuna cu persoana nominalizata pentru Presedintia Comisiei, celelalte persoane care vor fi numite in pozitia de membri ai Comisiei. Presedintele si membrii astfel numiti vor fi supusi votului Parlamentului European..

Principala consecinta a noii proceduri de numire este intarirea relatiilor dintre Comisie si Parlamentul European. Acest fapt se realizeaza pe doua cai : mai intai prin formalizarea practicilor care s-au dezvoltat in anii '80, referitoare la aprobarea Comisiei si a presedintelui ei. Statele membre sunt obligate acum sa consulte PE asupra presedintelui Comisiei iar Comisia este obligata sa se prezinte in fata Parlamentului pentru un vot de incredere. In al doilea rand, prin stabilirea aceluiasi mandat de cinci ani pentru Comisie si Parlamentul european.

Tranzitia s-a realizat prin numirea Comisiei in 1993 doar pentru doi ani. Noua procedura de numire si aprobare intareste baza colectiva a Comisiei in raport cu cea nationala. Comisarii nu sunt reprezentanti nationali ci complet ''independenti in indeplinirea mandatului lor''. In momentul numirii, Comisarii trebuie sa declare ca nu vor cere sau primi instructiuni de la vreun guvern sau alt corp deliberativ al Uniunii. In practica insa, este greu de indeplinit o totala impartialitate.

De vreme ce sunt propusi de guverne ar fi nerealist sa se detaseze total de loialitatile anterioare. Insistenta Tratatului pe completa independenta a comisarilor este interpretata intr-un mod flexibil. O totala neutralitate nu este de dorit intrucat activitatea Comisiei este facilitata de mentinerea legaturilor cu centrele de influenta din UE. Nu exista prevederi asupra conditiilor in care cineva este numit comisar. Guvernele au stabilit ca practica generala numirea unor politicieni pro-europeni.

Cu toate ca membrii Comisiei au diferente in viziunile lor politice, acestea nu afecteaza relatiile de lucru. Distributia diverselor portofolii intre comisari reprezinta rezultatul unor negocieri si al relatiilor de putere. Dorinta Presedintelui este cel mai important factor dar el nu poate aloca posturile in mod preferential. Comisarii au cabinete cu rolul de a-i ajuta in indeplinirea obligatiilor ce le revin, cu sase-sapte functionari cu exceptia Cabinetului Presedintelui care are doisprezece functionari.

Cabinetele indeplinesc o serie de sarcini legate de informarea Comisarului cu ceea ce se intampla in domeniul sau de responsabilitate dar si in celelalte arii de politica europeana, tin legatura cu celelalte cabinete ale Comisiei si cauta sa contureze segmentul de politica pentru care sunt responsabili. Deasupra acestor sarcini, cabinetul presedintelui este implicat frontal in conturarea diferitelor perspective si interese care exista intre comisii si in Comisie ca intreg.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.