Comisia evenimentelor din decembrie

Trimis la data: 2014-03-02
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 8.48 / 10
Downloads: 0
Autor: Vlad_T
Dimensiune: 23kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Academia Catavencu 30.01-5.02.1996 O MURA IN GURA COMISIEI "EVENIMENTELE DIN DECEMBRIE" De cinci ani, succesive comisii de ancheta incearca sa inteleaga cine a tras, in cine si de ce. Actuala echipa, eliberata intruc^tva de viziunile cinematografice ale lui Sergiu Nicolaescu, pare ca incearca sa depaseasca fictiunea in favoarea realitatii. Realitatea se dovedeste insa mult mai abundenta in evenimente decat un scenariu de Buftea, ceea ce face ca micul comando de parlamentari din subordinea dlui Gabrielescu sa aiba unele probleme de orientare. Iata de ce incercam sa le sarim in ajutor, pun^ndu-le la dispozitie rezultatele unei anchete riguros intocmite, care limpezeste ceea ce s-a petrecut la Cluj (Napoca), pe data de 21 decembrie 1989.
Iar daca ceea ce s-a intamplat la Cluj va fi inteles, va fi mult mai usor sa se explice revolutionarului Iliescu cine-a tras in noi 16-22 in tot restul localitatilor. SECURITATEA Conform STAT-ului de organizare al Securitatii judetene, Clujul era dotat cu vreo 200 de cadre. 60% dintre acestea aveau ca atributiuni "asigurarea informativa a obiectivelor economice" si se aflau, dupa ultimul congres al PCR, la locul lor (si al nostru) de munca: in intreprinderi. Alte 16-20% in cadre avea misiuni de filaj, in virtutea sarcinii de "urmarire si anihilare a persoanelor straine sosite in tara".

Un numar mic de persoane se ocupa de misiuni de contraspionaj - sarcina fiind preluata de Bucuresti - iar de "cercetare penala prealabila" (cea mai temuta indeletnicire a securitatii in anii '50) se ocupa un singur ofiter. Ancheta pe care o prezentam aici a recuperat rapoartele filatorilor din ziua de 21 dec.: toti au avut in grija fie "un turist olandez" care a fost insotit pina la iesirea din tara, in seara zilei de 21, fie "un grup de 39 studenti olandezi care au venit cu scopul de a destabiliza situatia cu cadouri (ajutoare) pe care le imparteau in preajma bisericilor... si li s-a recomandat sa paraseasca tara..

au fost insotiti pina la granita unde li s-au confiscat filme si casete video". Cadrele ramase in sediu au fost trimise in oras, in punctele aglomerate, pentru a informa cu privire la situatia tensionata de aflarea evenimentelor de la Timisoara. Acesti ofiteri plecau, din motive de popularitate, in civil, fara arma din dotare si fara legitimatii asupra lor. Concluzia nr.1: Nu exista probe ca astia au tras in clujeni si cu altceva dec^t cu urechea. Numar de cartuse lipsa la apel: o (zero). TRUPELE DE SECURITATE

Eh, aici e aici: trupetii de la secu intrau in celebrele "plutoane antiteroriste" compus, pe linga ei, din militieni si militari instruit, altfel spus, scutierii. Ei se subordonau la acea ora, at^t ierarhic, ofiterilor de securitate, c^t si fata de seful Inspectoratului judetean al MI (gen. Ioan Serbanoiu). In ziua de 21, Militia a fost sesizata ca muncitorii de la CUG (marea platforma industriala nasita de Ceausescu) se vor deplasa spre centrul orasului.

S-a luat decizia ca plutonul de interventie sa formeze un baraj (6 masini de pompieri, cu tunuri de apa si plutonul de scutieri). Muncitorii s-au apropiat de baraj si, pentru ca se simteau in Cluj ca acasa, au intrat intr-o curte si au iesit pe partea cealalta a barajului. Au rezultat 0 (zero) incidente. Apoi, coloana s-a indreptat spre gara. La ora la care intrau in Piata Garii - 15 si 50 de minute - in centrul orasului, in fata hotelului Continental, s-a tras in manifestanti. Plutonul fentat a fost chemat in ajutorul trupelor din centru.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.