Comparatie codul muncii Vietnam - Romania

Trimis la data: 2015-09-23
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 9.84 / 10
Downloads: 0
Autor: Cezar_T
Dimensiune: 24kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Munca reprezinta activitatea umana specifica manuala si/sau intelectuala - prin care oamenii isi utilizeaza aptitudinile fizice si/sau intelectuale in scopul producerii bunurilor cerute de satisfacerea trebuintelor lor.
Munca nu este supusa reglementarilor legale privind concurenta.
In calificarea corecta a muncii trebuie sa se tina seama ca forta de munca este :
• inseparabila de persoana care o presteaza - spre deosebire de orice marfa;
Desfasurarea activitatii cu respectarea unui anumit program de lucru reprezinta una din trasaturile specifice ale raportului juridic izvorat din incheierea contractului individual de munca. Intrucat munca efectuata presupune cheltuirea fortei vitale a omului, este necesar in mod obiectiv ca ziua de munca sa se incadreze in anumite limite, sa fie numai o parte dintr-o zi naturala de viata.
Legislatia noastra cuprinde prevederi referitoare nu numai la reglementarea timpului de lucru si a timpului de odihna, ci si la asigurarea folosirii timpului liber.

Prin timp de munca se intelege durata stabilita, dintr-o zi sau saptamanA, in care este obligatorie efectuarea muncii in cadrul contractului individual de munca.
Timpul de munca se imparte in doua categorii :
1. timpul care se incadreaza in programul de lucru sau durata normala a muncii ;
2. timpul peste programul de lucru sau peste durata normala a muncii.

In Romania aspectele legate de timpul de munca si timpul de odihna sunt reglementate prin dispozitiile Titlului III al Codului Muncii si printr-o serie de acte normative speciale.Articolul 68.
1. Timpul de lucru nu trebuie sa depaseasca 8 ore intr-o zi si 48 de ore intr-o saptamana. Activitatea angajatului este justificata in programul de munca zilnic sau saptamanal si trebuie anuntat din timp.
2. Timpul de munca zilnic trebuie scurtat cu o ora sau doua ore pentru persoanele care lucreaza in conditii grele, toxice sau periculoase, locuri de munca care sunt publicate intr-o lista de catre Ministerul Muncii, Invalizilor de Razboi si Bunastarii Sociale si Ministerul Sanatatii Publice.
Articolul 69.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.