Comparatie intre Constitutiile din Romania si Belgia

Trimis la data: 2011-01-14
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 7.66 / 10
Downloads: 3
Autor: Gabriela cristina
Dimensiune: 25kb
Voturi: 7
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Realizati o comparatie intre dispozitiile constitutionale romanesti cu relevanta pentru dreptul financiar si dispozitiile constitutionale ale unui alt stat.Inca din cele mai vechi timpuri s-a observat faptul ca fiecare stat isi stabileste modul de organizare si exercitare a puterii prin Constitutie, indiferent de forma acesteia, si anume cutuma sau ca un act adoptat printr-o procedura speciala.
Fiecare stat modern are nevoie de o Constitutie, pentru ca intr-un stat de drept, guvernantii nu exercita puterea decat in virtutea unor prerogative stabilite intr-un act, prin care sunt investiti cu anumite functii. O asemenea investire se face prin intermediul Constitutiei.
Constitutia este legea fundamentala a unui stat care determina forma de guvernamant, structura social-economica si politica, modul de organizare si de functionare a organelor de stat,drepturile esentiale si obligatiile cetatenilor.

Constitutia scrisa se prezinta sub forma unui document politico-juridic, avand un numar de articole , fiind adoptata direct de popor sau de reprezentantii acestuia printr-o procedura speciala. Pentru ca acest act sa imbrace forma constitutionala trebuiesc indeplinite anumite conditii de forma si de fond.

Condittii de forma se refera ca faptul ca legea fundamentala trebuie sa aiba o forta juridica superioara tuturor celorlalte acte normative in stat si sa fie adoptata printr-o procedura legislativa, iar conditiile de fond se refera la faptul ca prevederile trebuie sa aiba atat un caracter politic care sa priveasca raporturi de putere cat si un caracter normativ care sa fie general obligatoriu .

Desi fiecare Constitutie din orice stat indeplineste aceste condittii de fond si de forma, intre legile fundamentale ale statelor exista atat asemanari cat si deosebiri. Pentru evidentierea acestora am apelat la comparatia prevederilor constitutionale ale Romaniei si Belgiei

La o prima vedere am putea spune ca intre aceste doua Constitutii nu ar exista nici un fel de relatie, insa istoria ne contrazice si ne aminteste faptul ca legea fundamentala a Romaniei a fost inspirata dupa modelul celei din Belgia, adoptata in 1831.

In continuare va voi prezenta principalele trasaturi istorice constitutionale ale acestor doua state.In Romania prima Constitutie a fost cea din 1866, adoptata in timpul regelui Carol I, fiind cea mai longeviva constitutie (1866-1923) si cea mai importanta realizare a acelui regim. Ea a fost promulgata de domn la 1 iulie 1866.

A fost prima constitutie elaborata fara concurs strain si fara aprobare externa, devenind un act de manifestare a independentei, facand abstractie de suzeranitatea otomana si garantia colectiva a celor sapte mari puteri, oferind totodata cadrul pentru evolutia statului roman pe baze moderne si democratice.

Constitutia din 1923 este Constitutia Romaniei adoptata dupa Marea Unire. A fost in vigoare pana la adoptarea Constitutiei din 1938. A fost repusa in vigoare in 1944 pana la 30 decembrie 1947, cand a fost proclamata republica.

In perioada comunista Constitutia a fost modificata in 1948, 1952 si 1965. Dupa Revolutia din 1989, o noua Constitutie a fost adoptata in 1991.Actuala forma a Constitutiei a intrat in vigoare pe 29 octombrie 2003 si a fost adoptata in urma unui referendum national, care a avut loc pe 18 si 19 octombrie 2003.

Prima constitutie belgiana dateaza din anul 1831, fiind inspirata din principiile Revolutiei Franceze si din Constitutia Britanica . Textele acesteia au constituit si pentru alte state surse de inspiratie deoarece acestea au reflectat doctrina liberala a statului ce definea foarte clar institutia drepturilor si libertatilor cetatenesti, garantarea proprietii private precum si modalitatile de transpunere in practica a principiului separatiei puterilor in stat.

De-a lungul timpului a suferit mai multe revizuiri, dintre care primele (1893, 1920) au privit sistemul electoral iar celelalte (1970, 1988, 1993) s-au referit mai ales la transformarea statului unitar intr-unul federal. A fost integral promulgata de catre rege la 17 februarie 1994.

O prima asemanare intre actualele Constitutii ale Romaniei si Belgiei este evidentiata de forma si structura acestora, ambele fiind constituite din articole si impartite in titluri.

Constitutia Romaniei cuprinde 156 de articole impartite in 8 titluri:
•Titlul I - Principii generale
•Titlul II - Drepturile, libertatile si indatoririle fundamentale
•Titlul III - Autoritatile publice
•Titlul IV - Economia si finantele publice
•Titlul V - Curtea Constitutionala
•Titlul VI - Integrarea euroatlantica
•Titlul VII - Revizuirea Constitutiei
•Titlul VIII - Dispozitii finale si tranzitorii

•Titlul IX - Intrarea in vigoare si dispozitiile tranzitorii
Conform prevederilor Constitutionale din tara noastra, Romania este un stat national, suveran si independent, unitary si indivizibil. Forma de guvernamant este republic. Statul se organizeaza potrivut principiului separatiei si echilibrului puterilor- legislativa, executiva si judecatoreasca - in cadrul democratiei constitutionale. Belgia este un stat federal ce se compune din comunitati si regiuni ("La Belgique est un Etat federal qui se compose des communautes et des regions " ).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.