Comparatie intre mediul social din "Moara cu noroc" si "Ion"

Trimis la data: 2016-04-27
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 9.93 / 10
Downloads: 0
Autor: adinamarinela
Dimensiune: 6kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Mediul social prezentat in nuvela "Moara cu noroc" este un mediu neobisnuit, un mediu dominat de legi arhicunoscute de Ghita. Pactul incheiat de catre acesta isi are radacini puternice in teoria contractului social, pe care orice om l-a incheiat venind pe lume: "Pe vrasmasul pe care nu-l poate birui tot omul cuminte si-l face tovaras", este gandul carciumarului.
Observam in acest citat, multa luciditate de care da dovada eroul nostru, neputand domina prin el insusi pactizeaza. Pactul incheiat cu Lica izvoraste din dorinta personajului pentru bunastarea familiei; este un pact obligatoriu necesar deoarece, cum zicea Mircea Zaciu, "Lica reprezinta forta in stare sa sfideze legile divine si umane, sigur in toate actiunile pe care le intreprinde acoperit de tutela complice al unui sistem social determinat istoricesti". Putem spune, asadar ca mediul social existent determina actiunile personajelor. Intr-un astfel de mediu nu poti razbi, decat pactizand: "Nu ti se poate oferi un gand de tinerete pentru bunastarea familiei in armonie, in societatea acelei vremi."
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.