Competenta in materie penala

Trimis la data: 2015-08-17 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 7 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Adina_C Dimensiune: 23kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Competenta este definite ca sfera atributiilor pe care le are de indeplinit,potrivit legii,fiecare categorie de organe judiciare in cadrul procesului penal.
Alti autori prin competenta inteleg capacitatea (aptitudinea) recunoscuta de lege unui organ de urmarire penala sau unei instante judecatoresti de a urmari,a judeca si solutiona o anumita cauza penala,cu excluderea de la aceasta activitate judiciara a celorlalte organe de urmarire penala sau instante judecatoresti.

In urmarirea penala, cercetarea penala este efectuata de un anumit organ judiciar iar trimiterea in judecata, este de competenta altui organ judiciar.
2 Competenta materiala
Constituie criteriul prin care se stabileste care dintre organelle judiciare de grade diferite, pot solutiona anumite categorii de cause penale.
Dupa cum prevede legea, organele judiciare alcatuiesc un sistem, au o organizare ierarhica, pe mai multe nivele, ceea ce urmeaza a se stabili fiind care din acestea are dreptul sa solutioneze o anumita cauza.

Prioritate are stabilirea organului judiciar care solutioneaza cauza, fixindu-se astfel sfera atributiilor acestuia, ce-I delimiteaza competenta in raport cu organelle inferioare sau superioare in grad.
Aceasta competenta este determinate in principal de natura si gravitatea infractiunilor.
3 Competenta teritoriala
Folosind numai criteriul competentei materiale, nu exista posibilitatea determinarii exacte a organului judiciar ce trebuie sa solutioneze o cauza concreta, deoarece, competenta materiala stabileste numai gradul organului competent.

Competenta teritoriala constituie criteriul prin care se determina organul judiciar competent sa solutioneze o cauza penala dintre organele judiciare de acelasi grad.
Acest criteriu face departajarea intre organelle judiciare egale in grad cu aceeasi competenta materiala in functie de anumite Potrivit art.30 alin.(4), prin locul savirsirii faptei se intelege locul unde s-a desfasurat activitatea infractionala, in totul sau in parte, ori locul unde s-a produs rezultatul acesteia.

Sunt reglementari distincte privind competenta teritoriala dupa cum infractiunea a fost comisa in tara sau strainatate.
Pentru stabilirea competentei organului judiciar in cazul infractiunii savirsite pe teritoriul tarii, legea fixeaza anumite criterii, ce tin de o anumita localizare in spatiu.
Potrivit (art.30 C.proc.pen.)

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.