Competenta internationala a instantelor Romane

Trimis la data: 2015-11-23 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 13 Nota: / 10 Downloads: 6
Autor: zadakiel Dimensiune: 34kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Dreptul international privat urmareste sa aduca o reglementare adecvata relatiilor juridice private care prezinta un caracter international. Caracterul international rezulta din faptul ca aceste raporturi, prin unele elemente pe care le comporta, intra in contact cu mai multe ordini juridice. Asemenea raporturi juridice implica o confruntare a mai multor sisteme juridice, fiecare dintre acestea pretinzandu-se competentesa guverneze raportul in cauza in mod exclusiv. Rolul dreptului international privat este acela de a elabora principiile potrivit carora se solutioneaza conflictele de legi in spatiu, norma de conflict urmarind sa desemneze legea competenta dintre legile aflate in conflict.

In procesulcivil international, in material competente jurisdictionale international, nu exista principii fixe, cu exceptia regulii conform careia paratul trebuie chemat in fata instantelor de la domiciliul sau (resedinta obisnuita, cum se numeste domiciliul in izvoarele juridice formale internationale contemporane). Dinaceasta cauza, intr-un litigiu international mai multe state pot pretinde competenta jurisdictionala (conflict pozitiv de competenta) sau pot sa refuze competenta jurisdictionala a propriilor autoritati (conflicte negative de competenta).

In situatia conflictului negative de competenta, remedial il reprezinta forul de necesitate(instanta unuia dintre statele ce refuza competenta, instanta care prezinta o legatura sufficienta cu cauza, devine competenta sa o solutioneze, intrucat nu este posibila introducerea actiunii in strainatate) .
Tratatele internationale sunt izvoare de drept international, din care cauza par mai putin compatibile cu calificarea de legi straine. Statutul lor depinde de locul pe care dreptul constitutional intern il recunoaste dreptului international in sistemul izvoarelor de drept. Sa luam exemplul dreptului roman.Observam ca legea noastra fundamentala acorda o pozitie importanta izvoarelor de drept international.

In materia cooperarii judiciare in materie civila si comerciala, dupa adoptarea Conventiei de la Bruxelles si a Conventiei de la Lugano , ambele privind competenta, recunoasterea si executarea hotararilor straine in materie civila si comerciala, statele membre au decis revizuirea acestor conventii si adoptarea unui regulament comunitar in materie, datorita fortei acestui instrument, anume de a fi obligatoriu si direct aplicabil .

Regulamentul nr. 44/2001 privind competenta, recunoasterea si executarea hotararilor straine in materie civila si comerciala este unul dintre cele mai importante instrumente comunitare adoptate in vederea asigurarii obiectivelor comunitare, in vederea unificarii regulilor fundamentale in materie, pentru ca cetateanul sa beneficieze de o lege previzibila, in ce priveste conflictul de jurisdictie pentru evitarea prejudiciilor ce s-ar putea produce prin efectuarea cheltuielilor de sesizare a unei instante necompetente. De asemenea, s-a resimtit nevoia simplificarii formalitatilor in materia recunoasterii si executarii hotararilor judecatoresti .

Datorita particularitatilor diferitelor materii, Regulamentul, raportandu-se la regulile din dreptul intern al statelor membre, determina reguli de competenta exclusiva in proceduri ca cele privind proprietatea imobiliara, constituirea, nulitatea sau dizolvarea societatilor comerciale sau a persoanelor juridice de drept privat, validitatea deciziilor organelor de conducere ale acestora, inregistrarea in registrele publice, inregistrarea si brevetarea inventiilor, desenelor si modelelor industriale, recunoasterea si executarea hotararilor straine .

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.