Competitia si evaziunea fiscala in UE

Trimis la data: 2014-05-25 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 27 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: danyela_oprea Dimensiune: 43kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
In UE exista 27 sisteme fiscale aferente fiecarui stat membru, cu importante diferente, in functie de politica fiscala a fiecarui stat membru. In functie de obiectivele la care trebuie sa raspunda, politicile fiscale au fost subiecte controversate, dar statele membre, la unison, sunt de acord ca scopurile acestor politici fiscale ar trebui: sa permita tuturor categoriilor de agenti economici, dar si populatiei, sa beneficieze de avantajele unei piete unice; sa urmareasca realizarea obiectivelor stabilite ale politicii fiscale a UE;

Competitia fiscala intre tarile membre poate aparea tocmai din cauza existentei celor 27 regimuri fiscale si poate avea doua laturi: 1. una negativa - competitia devine daunatoare si distorsioneaza caracterul pietei unice. De exemplu.: politici fiscale diferite ar putea distorsiona politica firmelor cu privire la investitii, daca acestea ar avea filialele si sucursalele in diferite tari ale UE; 2. una pozitiva - de exemplu: populatia ar fi avantajata de faptul ca guvernele ar oferi servicii publice la costuri mici, suportate de aceasta.

Problemele puse de controlul concurentei fiscale, la nivelul UE, sunt, din punct de vedere teoretic, extrem de sensibile. Dintr-un punct de vedere mai practic. al constructiei europene, desi sunt dificile, datorita necesitatii rezolvarii intr-un timp rezonabil (de a se tempera, daca nu elimina complet concurenta fiscala), acestea reclama gasirea unor solutii in acord cu legislatia comunitara. Problemele de principiu ridicate de introducerea unor masuri de temperare a concurentei fiscale in Europa sunt urmatoarele:

Problema suveranitatii fiscale. Determinarea reglementarilor fiscale tine de ,,prerogativele regale". Este vorba in principiu despre una din expresiile majore ale suveranitatii nationale. Expresia sa libera poate in mod legitim, sa conduca la adoptarea unor reguli fiscale ce pot favoriza unele practici de concurenta fiscala. In sens invers, ea este susceptibila de a fi in mod limitat determinata, ba chiar impiedicata, de concurenta fiscala exercitata de terti. Pe scurt coexistenta suveranitatilor fiscale, erijata in principiu, este susceptibila de a produce o concurenta fiscala care suprima progresiv orice suveranitate.

Acest risc este totusi apreciabil, foarte concret fiind vorba de prelevari asupra factorilor ,,mobili" (impozit pe societati, taxarea produselor economiilor etc.).
Pentru aceste categorii de impozitari, trebuie facuta o alegere intre mentinerea absoluta a suveranitatilor nationale si deci acceptarea consecintelor unei eventuale concurente fiscale, si atingerile aduse suveranitatilor nationale, care constau in adoptarea unor reguli internationale, mai mult sau mai putin ambitioase, adica limitand exercitiul suveranitatii fiscale.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.