Complexitatea Vitoriei Lipan din Baltagul de Mihail Sadoveanu

Trimis la data: 2009-11-30
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 8.89 / 10
Downloads: 2023
Autor: DavidEmnauelB
Dimensiune: 10kb
Voturi: 92
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Acţiunea romanului „Baltagul", de M. Sadoveanu, se con¬centrează în jurul Vitoriei Lipan, personaj de mare complexitate, comparabil cu eroinele tragediei antice.Argumentaţie.Apărut în 1930, „Baltagul", de M. Sadoveanu, este un roman realist-doric, de inspiraţie baladescă şi de tip obiectiv.
în centrul acţiunii stă tragica odisee a unei soţii de oier din munţii Moldovei, pe care Soarta o pune într-o situaţie-limită: moartea năpraznică a soţului său Nechifor Lipan.

În primul rând, complexitatea Vitoriei Lipan derivă din tema romanului: existenţa păstorească a cărei lege nescrisă este „rânduiala" rămasă neschimbată de sute de ani.Prin statutul ei social, de soţie de oier, Vitoria este contopită cu această existenţă care curge constant între două repere: plecarea şi întoarcerea turmelor.

Personaj exponenţial, ea însumează trăsăturile tuturor oame¬nilor de la munte, înfăţişaţi în portretul de grup de la începutul capitolului X: temperamente solare, iuţi şi mereu schimbătoare, purtându-şi suferinţa ca şi bucuria cu aceeaşi „inimă uşoară" pe care le-a dat-o Creatorul, din veac, oamenii muntelui sunt „nişte făpturi de mirare".
Asemenea celorlalţi munteni, Vitoria trăieşte în „Ithaca ei cvasi-mitică" (C. Ciopraga), punând mai presus de orice datinile păstrate din timpurile străvechi.

În al doilea rând, actele Vitoriei sunt impuse de dorinţa desăvârşirii ritualului funerar.Conflictul romanului este unul de ordin moral: în lumea pură a înălţimilor, doi munteni săvârşiseră o fărădelege: îl omo- râseră pe Nechifor Lipan, încălcând „rânduiala" statornicită de Dumnezeu, la începutul lumii.

Lungul drum al Vitoriei are astfel un dublu scop: de a pune osemintele celui mort în pământ „sfânt" (pentru ca sufletul rătăcitor să-şi afle odihna) şi de a înlătura din această lume pură, moartea ca fărădelege. Pe bună dreptate, femeia a fost comparată cu „un Hamletfeminin" (Călinescu).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.