Complexitatea personajului protagonist dintr-o nuvela studiata

Trimis la data: 2009-11-30
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 8.38 / 10
Downloads: 146
Autor: DavidEmnauelB
Dimensiune: 9kb
Voturi: 6
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Nuvela „Moara cu noroc” (1881), creaţie remarcabilă prin analiza unor complicate trăiri interioare, îi conferă lui Ioan Slavici statutul de ctitor al nuvelei realist-psihologice în literatura română.
Tema operei fiind patima banului şi consecinţele ei existenţiale nefaste, aceasta se realizează prin mai multe motive: al hanului, al personajului demonic, al destinului. Laitmotivul nuvelei este „norocul”.

Acţiunea se desfăşoară la Moara cu noroc. în Câmpia Aradului, în a doua jumătate a veacului al XlX-lea şi este ordonată cronologic; timpul evenimentelor narate este scurt (de la sărbătoarea Sfântului Gheorghe şi până la Paşte, în anul următor), adică aproximativ un an.

în proza psihologică, accentul cade pe frământările sufleteşti ale personajelor, conflictul fiind de ordin interior.Reprezentativ în acest sens este personajul Ghiţă, care trăieşte, într-un interval temporal scurt, o simbolică prăbuşire morală.

Ghiţă este personaj principal, mobil (schimbător), complex şi tragic, încadrat în tipologia omului care şi-a pierdut omenia.
Traseul său existenţial este fixat prin norma morală enunţată de Bătrână, în preceptul care deschide nuvela: „Omul să fie mulţumit cu sărăcia sa, căci, dacă e vorba, nu bogăţia, ci liniştea colibei tale te face fericit”.

Iniţial, fiind cizmar într-un sat ardelenesc, bărbatul se simte neîmplinit, ca şi când, din cele două jumătăţi posibile ale sufletului său, aici s-ar fi manifestat numai una.

Soluţia o constituie căutarea unui alt spaţiu de viaţă, în care să se realizeze întregul. Aşa devine Ghiţă cârciumar la Moara cu noroc, noul său statut social aducându-i, pentru câtva timp, împlinirea: harnic, blând şi onest, Ghiţă este apreciat de cei care-1 cunosc şi se bucură de câştigul făcut cu bine.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.