Complexul Oedip

Trimis la data: 2016-11-06
Materia: Psihologie
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 9.00 / 10
Downloads: 1
Autor: alexandranichi
Dimensiune: 11kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
De rezolvarea complexului Oedip depinde atitudinea adultului fata de sexul opus. Rezolvarea incompleta determina conturarea unui tip de personalitate falic, caracterizata prin narcisism si dificultatea stabilirii unor relatii heterosexuale mature. Aceste persoane au nevoie de recunoastere si apreciere permanenta a atractivitatii lor sexuale. Daca nu reusesc in aceasta directie dezvolta sentimente de inferioritate si inadecvare.
Din puncte de vedere etnologice

Critici serioase au fost aduse pe baza constatarilor etnologice (Claude Levi-Strauss). Notiunea de "complex Oedip" este inseparabila de o forma familiala precisa, denumita "nucleara", in care tatal, mama si copiii traiesc impreuna si tatal biologic exercita autoritatea parinteasca asupra copiilor. Ori acest tip de familie nu este universal, in foarte multe forme culturale nu tatal este acela care intruchipeaza autoritatea asupra familiei. Daca intre tatal biologic (complice cu mama pana la provocarea unui sentiment de gelozie din partea fiului) si figura paterna autoritara, care se interpune intre fiu si mama, nu exista o identitate, rolurile fiind disociate, nu sunt realizate conditiile pentru declansarea unui complex Oedip.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.