Complicitatea

Trimis la data: 2009-10-04 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 7 Nota: / 10 Downloads: 704
Autor: Florina Dimensiune: 13kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Notiune si caracterizare.Sediul materiei este art. 26 din actualul Cod penal, care prevede: „Complice este persoana care, cu intentie, ajuta sau înlesneste în orice mod la savârsirea unei fapte prevazute de legea penala.” Este, de asemenea, complice persoana care promite, înainte sau în timpul savârsirii faptei, ca va tainui bunurile provenite din aceasta sau ca va favoriza pe faptuitor, chiar daca dupa savârsirea faptei promisiunea nu este îndeplinita.

Noul Cod penal a preluat în art. 40 acelasi text, fara modificari, mentinând astfel definitia complicitatii. Asadar, atât în conceptia actualului Cod penal, cât si în cea a noului Cod penal, complicitatea este o forma de participatie penala ce consta în fapta persoanei care, cu intentie, înlesneste sau ajuta în orice mod, inclusiv prin pro-misiunea de a tainui bunurile provenite din savârsirea faptei sau de a favoriza pe infractor, chiar daca, dupa savârsirea faptei, promisiunea nu este îndeplinita.

Ceea ce caracterizeaza deci complicitatea, în raport cu celelalte forme de participatie penala, este caracterul sau de contributie indirecta, mediata la savârsirea infractiunii. Complicele nu determina, nici nu realizeaza în mod nemijlocit fapta prevazuta de legea penala, ci îi înlesneste autorului aceasta realizare, facând, prin sprijinul pe care îl da, ca acesta sa savârseasca mai usor, mai repede si mai sigur fapta incriminata.

În raport cu autoratul sau cu instigarea, complicitatea apare deci ca o participatie secundara, accesorie. Fiind o contributie la savârsirea faptei, complicitatea se insereaza însa în antecedenta cauzala a acesteia, alaturi de celelalte contributii, atragând calitatea de participant a complicelui. În ipoteza în care autorul comite o fapta mai grava decât aceea referitor la care s-a înteles cu complicele, acesta nu va raspunde pentru fapta mai grava, ci doar pentru aceea la care a intentionat sa-i dea ajutor autorului.

Solutia îsi are ratiunea, în acelasi text al art. 28 alin.2 C.pen., potrivit caruia circumstantele privitoare la fapta se rasfrâng asupra participantilor numai în masura în care acestia le-au cunoscut sau le-au prevazut. Raspunderea penala a complicelui pentru o fapta mai grava a autorului ar putea fi antrenata, potrivit tezei finale a textului sus-mentionat, în cazul în care s-ar dovedi ca el, în momentul în care a dat ajutorul, a prevazut posibilitatea comiterii unei fapte mai grave de catre autor.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.