Comportam Intreprinzatorului, Red. costului

Trimis la data: 2006-12-19 Materia: Economie Nivel: Facultate Pagini: 7 Nota: / 10 Downloads: 11
Autor: Stefan Dobre Dimensiune: 88kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Comportam Intreprinzatorului, Red. costului
Reducerea costului de productie implica rationalitatea in orientarea si mobilizarea eforturilor.O componenta esentiala a calcului economic o reprezinta optimul producatorului .Aceasta inseamna ca producatorul urmareste ca la un cost de productie total dat sa maximizeze productia obtinuta,adica sa produca cat mai mult posibil.

Comportam Intreprinzatorului, Red. costului
Realizarea optimului producatorului presupune existenta unor alegeri posibile,intru-un anumit cadru de miscare.Optimul producatorului este considerat,totodata,stare de echilibru,deoarece,in acest caz ,producatorul nu mai este nevoit sa caute alta solutie. Echilibrul producatorului pe termen scurt.In ceea ce priveste volumul productiei, din multitudinea variantelor posibile,intreprinderea trebuie sa aleaga acel volum al productiei care,in conditiile date, maximizeaza profitul. Este vorba de acea varianta de cantitate de productie care asigura o diferenta maxima intre incasarile obtinute si costurile de productie, deci in profit maxim. Incasarile pot fi,si ele,totale,medii si marginale. Incasarea totala (It) reprezinta suma totala obtinuta in urma desfacerii productiei respective;ea se determina ca produs intre cantitatile totale vandute si pretul de vanzare unitar:

It=PQ

Incasarea medie(Im) inseamna incasarea pe unitatea de bun vandut ;ea nu este altceva decat pretul unitar :

Im=It/Q=PQ/Q

Comportam Intreprinzatorului, Red. costului
Incasarea marginala(Img) reprezinta variatia incasarii totale ,antrenata de catre o variatie infinit de mica a cantitatii vandute;ea se poate exprima ca spor de incasare pe unitatea suplimentara de volum-desfacere:

Img=∆It /∆M

Intre incasarea medie si incasarea marginala exista aceeasi relatie generala ca intre variabilele medii si cele marginale: sporirea incasarii medii decurge din cresterea incasarii marginale;cand incasarea medie se micsoreaza ,aceasta inseamna ca incasarea marginala este in scadere ;cand incasarea medie este constanta ,ea reflecta mentinerea la acelasi nivel a incasarii marginale.Sporirea productiei atrage dupa sine atat cresterea costului global total,cat si a incasarilor totale.

Comportam Intreprinzatorului, Red. costului
Orientarea producatoruluispre cresterea volumului productiei sau , dimpotriva,spre reducerea acestuia,ia in considerare evolutia marginal si a incasarii marginale.Astfel,cand marirea incasrii marginale, este insotita de scaderea costului marginal sau de cresterea mai lenta a acestuia fata de cea a incasarilor,atunci profitul se amelioreaza si, ca urmare, productia trebuie sa sporeasca.In cazul in care, insa, costul marginal este in crestere sau cresterea este superioara incasarii marginale, inseamna ca o unitate suplimentara de productie mareste costul global mai mult decat incasarea totala, micsorand profitul si impunand reducerea volumului productitei.

Comportam Intreprinzatorului, Red. costului
Profitul obtinut este maxim atunci cand incasarea marginala este egala cu costul marginal.In acest caz,se obtine o diferenta maxima intre totalul incasarilor si costurile globale totale.Ca urmare, intreprinzatorul va fi interesat sa-si mareasca volumul productiei numai la acel nivel la care costul marginal este egal cu incasare(venitul) marginala.

Comportam Intreprinzatorului, Red. costului
Relatia cost-productivitate.La un pret dat al factorilor de productie,costul de productie mediu(CM) si costul de productie marginal(Cmg)se afla in raport invers fata de productivitate. Astfel, costul de productie mediu se micsoreaza atunci cand productivitatea medie (PM) creste, si invers.Costul marginal se reduce atunci cand productivitatea marginala scade.

Comportam Intreprinzatorului, Red. costului
Daca se presupune ca factor variabil doar munca,atunci costul marginal este costul muncii asociat la o variatie marginala a productiei,iar productivitatea marginala este productia suplimentala asociata la unitate suplimentara de munca.Ca urmare ,costul mediu total se afla in raport invers fata de productivitatea medie a muncii,iar costul,marginal se afla in raport invers fata de productivitatea marginala a muncii.

Comportam Intreprinzatorului, Red. costului
Curbele de productivitate si curbele de cost mediu si costul marginal. In figura 1 se observa dependenta curbelor de costuri de evolutia curbelor de productivitate. Pe baza graficului alaturat,se desprinde mai multe concluzii :
a)-cresterii productivitatii marginale ii corespunde scaderea costului marginal ;cresterii productivitatii medii ii corespunde scaderea costului mediu si,respectiv,scaderea productivitatii medii este insotita de cresterea costului mediu ;
b)-costul mediu este descrescator atunci cand costul marginal ii este inferior ; costul mediu este crescator atunci cand costul marginal ii este superior ;

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.