Comportamente prosociale si antisociale

Trimis la data: 2014-02-18
Materia: Psihologie
Nivel: Liceu
Pagini: 9
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: valivali
Dimensiune: 24kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Aflam zilnic din ziare,de la radio si TV ca oamenii se ajuta, salveaza vieti, doneaza sume de bani pentru sinistrati, ofera adapost, ofera locuri de munca. Din aceleasi surse aflam despre hotii, violuri si agresivitate. Realitatea in care traim ne arata ca toate acestea exista cu adevarat. La scoala, colegii se ajuta intre ei atunci cand apar probleme de sanatate sau de familie. Uneori insa, langa noi, doi colegi se bat, isi vorbesc intr-un limbaj jignitor ; la poarta scolii ne asteapta cate-o banda organizata sa ne buzunareasca ; acasa, apartamentul vecinului a fost spart, masina noastra a disparut din fata blocului.
Comportamentul prosocial este un comportament intentionat, realizat in afara obligatiilor profesionale si orientat spre conservarea si promovarea valorilor sociale.Fapte precum ajutorul acordat semenilor, apararea propietatii, a bunurilor, apararea legii, a dreptatii, reprezinta comportamente prosociale. Unii psihologi exprima manifestarile prosociale prin faptele ca fiecare dintre noi se simte dator sa acorde sprijin persoanelor care depind de el. Reusita ne ofera satisfactii morale, iar esecul ne trezeste sentimente de culpabilitate.

Se presupune ca fiecare dintre noi considera ca, daca ii ajuta pe ceilalti, va fi ajutat la randul lui cand va avea nevoie. In stabilirea relatiilor dintre ei, oamenii au tendinta de a mentine un anumit echilibru intre ceea ce se ofera si ceea ce se primeste. Daca acest beneficiu intre costuri si beneficii nu functioneaza, se pot produce stari de disconfort psihic.

Comportamentele antisociale sunt fie voite, intentionate, savarsite de persoane care incalca in mod constient legile juridice si normele morale, fie de persoane bolnave, cu tulburari grave de personalitate.Prezenta lor in societate trebuie explicata nuantat, luand in considerare conditile de viata, economico-sociale, precum si pe cele culturale. Oricat de grele ar fi insa acestea, ele nu pot fi transformate in nici un caz in alibi pentru aparitia comportamentelor violente, distrugatoare.

Dreptul copilului la viata a fost stipulat de catre Conventia Natiunilor Unite. El nu este doar un drept, ci o adevarata lege juridica pentru parintii de pretutindeni ; si, bineinteles este o lege a bisericii, a lui Dumnezeu, ca orice fiinta de pe pamant are dreptul la viata.In toate colturile lumii se intalnesc abateri de la acest drept. Noi o sa ne oprim decat la tara noastra, Romania. Sunt multe cazuri de abandon in patria noastra. Cele mai multe cazuri se intalnesc la o comunitate care s-a stabilit de timpuriu in Romania, anume rommii. Cei care fac acest lucru nesabuit folosesc ca alibi in majoritatea cazurilor faptul ca nu au o situatie financiara acceptabila pentru a mai intretine si un copil.

Asta asa este! Traiul in Romania este foarte greu, mai ales daca venitul familiar este cel minim si mai trebuiesc intretinuti si copiii. Nimeni nu poate sa afirme contrariul. Dar te intrebi, oare in ce secol traim ?! suntem in secolulu XXI. Anticonceptionalele s-au invent cam de multisor si sunt destule si accesibile pentru toti oamenii.

Mai rar intalnim cazuri in care o persoana de nationalitate romana sa fie in stare de acest lucru. Dar nu sunt inexistente.Alt motiv datorita caruia anumiti parinti denaturati- caci altfel nu pot fi numiti- sunt bolile psihice. Si totusi, cum am mai spus si mai sus, acesta nu poate fi luat ca un alibi. Intr-adevar, intr-un proces juridic acest A© impediment A>>pentru a-ti creste copilul este luat in calcul. Dar daca exista aceste dificultati psihice- pe care este imposibil ca tatal sa nu le fi obsevat- de ce le este permisa aducerea pe lume a pruncului ?
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.