Comportamentul contextual al discursului repetat in operele lui Aureliu Busuioc

Trimis la data: 2014-05-20
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 18
Nota: 9.90 / 10
Downloads: 0
Autor: mercedesbenzsclasw222
Dimensiune: 48kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Comunicam deseori pe marginea celor citite. Discutam despre lecturi cu prietenii, parintii, profesorii, ne exprimam si ne argumentam opinia.Citim mult in acest secol al informatiei, tindem sa citim repede si chiar foarte repede, avem preferinte pentru un gen de literatura sau sintem gata sa citim pagini variate si chiar foarte variate, unele din ele le analizam la lectiile de literatura, altele devin lucrari de referinta la istoria nationala sau la cea universala, consultam literatura stiintifica si la alte obiecte.
Fireste, prin numeroasele lucrari de beletristica, ce ne-au trecut prin fata ochilor, lucrari pe care le-am citit, au fost opere captivante si nu prea, bucati literare pe care le-am retinut si fragmente neexpresive, s-au nimerit carti pe care le-am citit si carti la care vom mai reveni, dar si scrieri literare pe care le-am citit pina la capat dintr-o simpla curiozitate. Oricum, nici o carte nu poate satisface interesele si preferintele tuturor cititorilor sai potentiali.

Pentru a deveni un cititor nu numai pasionat, ci si competent, vom lectura un text literar-artistic, intrebindu-ne: cum a reusit scriitorul sa ne captiveze, prin ce mijloace de limbaj si-a exprimat ideile, cum a selectat lexicul adecvat, cum a plasmuit imaginile etc.?
Astfel, o analiza lingvistica minutioasa poate scoate in vizor limba: limba ca mijloc de comunicare de la autor la cititor, limba ca material din care se proiecteaza si se construieste opere literara, limba ca urzeala a textului. Dar nu obiectul de gramatica a limbii-intentionam sa vedem limba cu ochiul omului pasionat de exprisivitatea cuvintului.

Un domeniu interesant si captivant in intelegerea profunzimii unui text literar, adica in cercetarea lingvistica este Discursul repetat, care proiecteaza, dupa intentia autorului, un colorit mai strigator textului artistic pentru a atrage privirea cititorului.
Conceptul de discurs repetat, asa cum il teoretizeaza Coseriu si il dezvolta Stelian Dumistracel, plaseaza discutia privitoare la frazeologie pe un alt teren decit au facut-o contributiile lingvistice anterioare. Un motiv al schimbarii de perspectiva il prezinta cistigul in domeniul exegezei reprezentat de viziunea coseriana in ceea ce priveste considerarea Limbajului ca principal obiect al cercetarii ligvistice.

Identificat de Coseriu, cu prilejul descrierii limii functionale, in cadrul limbii sincronice si discutat in opozitie cu tehnica libera a vorbirii (care cuprinde elementele constitutive ale limbii si regulile ,,actuale'' cu rivire la modificarea si combinarea lor), discursul repetat reprezinta ,, tot ceea ce in vorbirea unei comunitati se repeta intr-o forma mai mult sau mai putin identica sub forma de discurs deja facut sau combinare mai mult sau mai putin fixa, ca fragment, lung sau scurt, ,,a ceea ce s-a spus deja''.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.