Comportamentul organizarional - Performantele grupului

Trimis la data: 2009-09-18
Materia: Psihologie
Nivel: Facultate
Pagini: 22
Nota: 9.26 / 10
Downloads: 18
Autor: Mihai adrian paun
Dimensiune: 41kb
Voturi: 18
Tipul fisierelor: rtf
Acorda si tu o nota acestui referat:
Acum a avut loc. Grupul Eclipsa si multe altele care au contribuit la dispozitiv/masina – inclusiv, in special, la software sau diagnosticari – a creat 4.096 de linii de microcod, care se potrivesc unui volum cu o grosime de peste 24 de centrimetri; programele de diagnosticare se ridica la mii de linii de cod; peste 200.000 de linii de sistem software; mai multe sute pagini de organigrama; aproximativ 240 de pagini de scheme; sute si sute de schimbari de inginerie de la depanare; 20 de ore de inregistrari video pentru a descrie noul dispozitiv; iar acum doua computere functionale in cazurile blue-and-white carora li se adauga ordine pentru multe altele.
Puteti observa deja ca inginerii care au participat vor analiza mult timp aceasta experienta. Va fi ceva de neuitat in cariera lor. (Kidder, 1981, p.276)

Grupul Eclipsa, asa cum a fost descris de Tracy Kidder in cartea sa care a castigat premiul - Sufletul noii masini – a lucrat peste programa timp de un an si jumatate pentru a crea un computer supermini cu o capacitate 32 de bits, cu numele de cod Eagle (vultur) care va anunta noua generatie de minicomputere. Membrii grupului si-au sacrificat viata personala si au raspuns cu entuziasm si creativitate, in pofida a multe discutii, pentru a fabrica o masina noua intr-o perioada de timp foarte scurta. Grupul a depasit orice asteptari a ceea ce ar fi putut fabrica in beneficial organizatiei angajatoare, Data General. Directorul de proiect, Tom West, a primit, in cele din urma fonduri pentru a crea si conduce o echipa spre un success semnificativ care ar uimi compania si industria constructoare de computere.

Asa cum s-a discutat in capitolul anterior, grupurile de lucru sunt elementele principale ale organizatiei. Imbunatatirea performantei grupului este un factor semnificativ atat in ceea ce priveste eficienta manageriala cat si in cea organizationala. In acest capitol, vom extinde descrierea facuta de Kidder a factorilor care au contribuit la productivitatea grupului Eclipsa si vom oferi un model general al eficientei grupului. Vom discuta apoi functionaliatea si conducerea grupurile de luare a deciziilor in special. In cele din urma, vom descrie unele aspecte cheie legate de intelegerea si gestionarea relatiilor dintre diferite grupuri din cadrul organizatiei.

UN MODEL SI UN EXEMPLU AL PRODUCTIVITATII GRUPULUI DE LUCRU
Un model general al eficientei grupului de lucru ar capta esenta exemplului Eclipsei la Data General precum si caracteristicile grupului de lucru implicat in alte tipuri de sarcini. Pentru a fi siguri, grupul Eclipsa este unic in multe feluri. Cu toate acestea, poate servi drept exemplu pentru a ilustra unii dintre factorii majori care contribuie la functionarea eficienta a oricarui potential grup de lucru. Figura 16-1 prezinta un model general al eficientei grupului de lucru. Modelul este rezumat in patru variabile, care culmineaza cu eficienta grupului. Trei variabile – cerintele, resursele si procesele grupului - contribuie la eficienta suprema a grupului

Eficienta grupului
Eficienta grupului poate fi definita in functie de trei dimensiuni. Prima si cea mai evidenta este nivelul grupului de creatie productiva. In exemplul Eclipsa, aceasta se refera la crearea unei noi masini si la timpul cadru in care masina a fost produsa. Include date specifice precum numarul paginilor de programare si alte produse prezentate in primul paragaf al capitolului. Masura productivitatii a altor grupuri ar putea include constructia de automobile, procesarea hartiei, tratarea pacientilor, lansarea unor idei sau plantarea de arbori. Numarul de unitati produse indifferent de forma pe care acestea o pot imbraca reprezinta trasatura cea mai tangibila si salient a eficientei unui grup.

Alte doua dimensiuni ale eficientei grupului au legatura cu eficienta membrilor grupului. Multumirea membrilor grupului este o masura mai putin tangenta cu eficienta spre deosebire de nivelele de productivitate, insa este importanta dintr-o serie de motive semnificative, asa cum a fost subliniat in capitolul 12. Grupurile cu adevarat eficiente sunt caracterizate, de asemenea, de un grad mare de angajament manifestat de membri fata de implicarile viitoare in grup. Este usor sa-ti imaginezi grupuri care ating un nivel mare al unei dimensiuni sau chiar doua sau trei, insa un grad scazut al altor nivele; insa grupurile cu adevarat eficiente, peste timp, ating nivele optime de productivitate, bunastare a membrilor si angajamente viitoare ale membrilor.

Eficienta grupului este o functie a cerintelor misiunii, resurselor disponibile grupului si a procesului prin care aceste resurse sunt transformate in produse finale ale grupului. Steiner (1972) sugera ca (1) cerintele misiunii determina ce resurse solicita grupul pentru a-si indeplini misiunea; (2) resursele detinute de grup determina potentiala productivitatea; iar atunci (3) procesul prin care grupul isi utilizeaza resursele determina gradul in care potentiala performanta a grupului este realizata.

La Data General, cerintele misiunii au fost clar delimitate. Tom West, directorul de proiect, si Carl Alsing, unul dintre principalii sai asistenti, au creat sau furnizat resursele necesare (inclusiv resurse umane) pentru a indeplini acele cerintele. De asemenea, au pus in miscare o serie de trasaturi privind trasaturile procesului grupului care faciliteaza o transformare rapida si eficienta a acelor resurse intr-un produs final al grupului.

Cerintele sarcinii
Cerintele misiunii se refera in primul rand la tehnologie si la alte cerinte care se impun individual sau la nivelul grupului prin insasi sarcina stabilita sau de regulile conform carora sarcina trebuie realizata. Astfel de cerinte determina daca o resursa particulara (cunostinte, abilitati, capacitati sau instrumente) este relevanta, ce procent din fiecare resursa este necesar pentru o activitate optima si cum trebuie combinate si utilizate cele mai relevante resurse variate pentru a avea cel mai bun rezultat posbil. (Steiner, 1972, p7)
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.