Comportamentul politic asimilat grupurilor

Trimis la data: 2002-04-12
Materia: Psihologie
Nivel: Facultate
Pagini: 10
Nota: 7.34 / 10
Downloads: 232
Autor: Ilinca Toader
Dimensiune: 51kb
Voturi: 29
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Comportamentul politic asimilat grupurilor
Omul, în luptã pentru supravieţuirea sa, se asociazã cu semenii în acelaşi efort constant care îl obligã sã transforme realitatea, sã îndepãrteze pericolul şi sã-şi modeleze compor-tamentele care conduc la satisfacerea proiectelor sale.
Comportamentul politic asimilat grupurilor
Comportamentul politic asimilat grupurilor
Doar factorii individuali nu pot sã ducã ei singuri la înţelegerea personalitãţii politice şi a acţiunilor ei specifice pe motiv cã nu existã factori exclusiv individuali şi cã individul nu poate fi decât în situaţie. Este necesarã studierea individului în realitatea cotidianã, alãturi de alţi indivizi. Chiar factorii biologici sau psihologici care intervin în declanşarea unui comportament sunt produsul unui mediu care a modelat individul.

Comportamentul politic asimilat grupurilor
Mediul social în care acţioneazã indivizii funcţioneazã ca o reţea de simboluri care se integreazã la diverse niveluri, din ce în ce mai profund în individ, fiind la fel de semnificative atât interacţiunea compor-tamentelor indivizilor câr şi realitatea socialã (apud Levy Strauss, 1965).

Comportamentul politic asimilat grupurilor
Indivizii sau grupurile sociale au posibilitatea de a alege grupul de apartenenţã din care vor face parte. Indivizii în cadrul grupului aderã la scopuri şi interese comune, la ideologii general acceptate. Puterea politicã intrã în relaţii cu grupurile statistice şi are interes ca acestea sã se încadreze în forme instituţionale, astfel organizaţiile pot fi cunoscute, controlate şi eventual asociate la acţiunile mecanismelor puterii politice, încât efectele acţiunii lor urmând a fi echilibrate de mecanismele puterii pentru a nu perturba radical evoluţia societãţii.

Comportamentul politic asimilat grupurilor
În cadrul grupului fiecare individ încearcã sã-şi impunã imaginea personalã valorizatã care îi poate asigura un status legitim superior celorlalţi, determinând supunerea grupului de indivizi de care are nevoie. În acest fel se manipuleazã sisteme de reprezentãri sociale ca într-un joc de putere, ţinând cont de procesele psihologice individuale, de relaţiile dintre indivizi, precum şi de ierarhiile de putere şi statut ce definesc structura grupului.

A aparţine grupului înseamnã a-ţi delimita poziţia în raport cu membrii grupului cât şi faţã de celelalte grupuri dominante/dominate, ceea ce indicã locul atribuit sau câştigat într-un sistem de relaţii. Schimbãrile atitudinale ale celorlalţi faţã de individ, chiar şi modificãrile sale comportamentale alimenteazã temeri ce declanşeazã mecanisme defensive ale Eului (disocierea, proiecţia) pentru a apãra poziţia ameninţatã.

A construi, a adopta şi chiar a înlocui un comportament politic (în cadrul grupului) implicã existenţa unor obiecte imaginare, investite inconştient, a care ţinem şi faţã de care ne raportãm. Obiectul poate fi şi un subiect uman. Ei îşi vor ajusta comportamentele politice în funcţie de un scenariu imaginar, colectiv, dar, bineînţeles, avantajos. Din inconştient, socialul se presupune cã traverseazã intra-psihicul şi îl structureazã. Mecanismele defensive sunt moduri de parcurgere între realitatea psihicã a individului şi realitatea socialã (cãtre ceilalţi) prin proceduri de deplasare a obiectelor.

• Eul foloseşte mecanisme defensive pentru aşi menţine integritatea, în condiţiile schimbãrilor comportamentale în cadrul grupului, Eul fiind instanţa de mediere între narcisism şi realitatea externã.

• Eul ideal este narcisic.

• Eul ideal transformã modelele de identificare în reprezentãri valorizante despre sine.

În cadrul mulţimilor, comportamentul politic al indivizilor se niveleazã, se uniformizeazã şi se omogenizeazã. Astfel, indivizii nedecişi, cu un comportament nespecific îşi sporesc forţa, iar oamenii decişi îşi diminueazã comportamentele în mulţime.

Indivizii al cãror prestigiu personal este cunoscut şi admirat iau frâiele conducerii, manipulând luarea deciziilor, normele de grup, comportamentele indivizilor, uzând de încrederea pe care o au oamenii în el şi de mecanismul de repetare a argumentelor prin forţa autoritãţii sale.

Dupã P. Veyne ("Le pain et le cirque", 1993) într-o situaţie politicã instabilã interacţiunea între subiecţi, ca şi aceea între subiecţi şi conducãtori poate crea un efect de "bulgãre de zãpadã" care va reuşi sã schimbe regimul politic. S-au identificat în schimbarea structurilor de putere politicã urmãtoarele gradiente:

• La început existã un nucleu de revoluţionari animaţi de reprezentarea unei societãţi mai bune. Ei se dovedesc indispensabili în derularea evenimentelor, asigurând participanţii în faza de început, în care cei mai prudenţi evitã sã se angajeze. Iar, mai târziu, sunt capabili sã-şi asume funcţiile de conducãtori, în mãsura în care integritatea indiscutabilã le permite sã facã promisiuni care din partea altora ar fi lipsite de credibilitate.

• Urmeazã un aflux de indivizi animaţi de motivaţii diferite. Unii dintre ei aşteaptã ajutor imediat sau poziţie de prim plan în societatea post-revoluţionarã. Alţii se angajeazã doar atunci când a fost trecut pragul dincolo de care acţiunea începe sã aibã eficacitate.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.