Comportamentul porcinelor

Trimis la data: 2005-05-06
Materia: Agronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 7.72 / 10
Downloads: 422
Autor: Sorina
Dimensiune: 10kb
Voturi: 26
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Comportamentul porcinelor - Creşterea porcinelor în condiţii de tip intensiv industrial, în colectivităţi mari a impus reducerea spaţiului de creştere afectat porcinelor şi un mod de viaţă artificializat. Comportamentul porcinelor
Comportamentul porcinelor - Drept consecinţă au apărut unele fenomene de comportament diferite faţă de cele observate la porcinele crescute în libertate. Rezultatele cercetării ştiinţifice şi observaţiile din unităţile de producţie conduc la concluzia că efectele comportamentului au o importanţă deosebită, putând produce unele perturbări în procesul de producţie cu repercusiuni economice, mai ales în condiţiile deficitare de creştere.

Comportamentul porcinelor - Specialistul în creşterea porcinelor trebuie să cunoască foarte bine comportamentul acestora din următoarele motive:

- să modeleze tehnologia de creştere, ţinând cont de comportamentul natural al porcinelor
- să poată adapta, pe cât posibil comportamentele porcinelor la condiţiile de creştere, comportamentele nu sunt fixe ele se pot modifica ontogenetic prin procesul de ameliorare.

Comportamentul reprezintă o manifestare a animalului efectuată ca răspuns la un anumit eveniment (stimul) care are loc în imediata sa vecinătate, în corp sau în „mintea sa”.

Comportamentul reflectă unul din mecanismele de bază ale adaptării organismului la factorii climaterici, de nutriţie, interni şi de grup. Diferite aspecte ale comportamentului sunt, de regulă, studiate după finalitatea lor, distingându-se astfel mai multe tipuri de comportamente.

1. comportamentul de investigaţie;
2. comportamentul alimentar;
3. comportamentul de eliminare;
4. comportamentul de căutare a locului cel mai propice;
5. comportamentul de solicitare a îngrijirii;
6. comportamentul sexual;
7. comportamentul conflictual;
8. comportamentul de grup.

1. Comportamentul de investigaţie la porcine se bazează pe miros şi gust. Orice obiect nou cu care un porc vine în contact este în primă fază mirosit, după care acesta este introdus în gură pentru a vedea dacă acesta este şi comestibil. Porcinele sesizează cele patru tipuri de gust (dulce, sărat, acru şi amar) preferând gustul dulce.

Datorită simţului olfactiv deosebit de dezvoltat porcinele se pot utiliza în vederea depistării în solul pădurilor a trufelor sau la depistarea drogurilor. Pe baza mirosului porcii care coabitează în acelaşi spaţiu se pot recunoaşte.

2. Comportamentul alimentar este precedat întotdeauna de cel de investigaţie. Porcul este un animal omnivor, consumând o mare varietate de furaje. Prezenţa în raţie a unor furaje cu conţinut ridicat în celuloză, sau gust acru sau amar reduc, consumul acestora. Furajele cu gust dulce precum şi cele cu arome de lapte, carne, cacao sau vanilie stimulează consumul. Consumul de furaje este stimulat de zgomote datorate manipulării furajului, de aprinderea luminii sau alte evenimente care coincid cu ora de furajare.

Porcinele se îngrămădesc la jgheabul de furajare, chiar dacă frontul de furajare este suficient. Pentru reducerea competiţiei în timpul hrănirii, jgheaburile pot fi divizate prin despărţitori transversale.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.