Comportamentul si schimbarea organizationala

Trimis la data: 2012-12-11 Materia: Management Nivel: Facultate Pagini: 7 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: maryn3la Dimensiune: 39kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Comportamentul organizational acopera o larga plaja de activitati: cunoasterea si satisfacerea nevoilor salariatilor, intelegerea dinamicii de grup, acceptarea si respectarea diferentelor dintre oameni si a diferitelor valori culturale cu care acestia vin in organizatie si multe alte abilitati, activitati si practici manageriale.

Intemeietorul conceptului privind comportamentul organizational a fost Fritz
Roethlisberger care impreuna cu Elton Mayo au purces la identificarea relatiei dintre comportamentul individual si de grup asupra productivitatii muncii. Prima lor constatare a fost legata de importanta relatiilor sociale , care s-au dovedit a fi mai importante chiar decat sistemul de salarizare.Abia in prin programele de doctorat in domeniu pe care au inceput sa le promoveze in cateva universitati americane.

Domeniul de cercetare al comportamentului organizational este multidisciplinar; el se afla la granita sociologiei, psihologiei, antropologiei, economiei, dreptului muncii si ergonomiei - ea insasi domeniu de granita. Macro comportamentul organizational, care
isi are originile in lucrarile lui Max Weber, Karl Marx, Herbert Simon si ale altora este mai apropiat sociologiei.

Micro-comportamentul organizational, care se ocupa de motivatie, comunicare, invatare, perceptie, competenta, atitudini si comportament, dinamica grupurilor, leadership, dinamica conflictelor etc. se afla pe domeniul psihologiei si isi are originile din studiile lui Abraham Desi aria comportamentului organizational pare atat de vasta incat, aparent, nu are consistenta, ea reprezinta liantul fara de care organizatiile nu pot supravietui si nu se pot dezvolta.

1. Despre comportamente
Kurt Lewin semnaleaza faptul ca fiecare dintre actiunile unui individ sunt subordonate nevoilor lui, iar exprimarea comportamentala se desfasoara numai dupa ce "ne organizam peisajul in acord cu obiectivele si intentiile noastre... Cel care percepe campul trebuie sa transpuna acest camp intr-un fel de harta comportamentala care sa cuprinda elemente de siguranta, de pericol, posibile adaposturi,resurse - totul relativ la propriile lui obiective in acest camp".

2. Comportament colectiv
2.1. Concepte si teorii privind comportamentul colectiv
Comportamentul colectiv este "emergent, spontan, neplanificat", ghidat de norme create ad-hoc de catre participanti.Patrice Mann considera ca, in aceasta privinta, se poate vorbi de "un concept generic care desemneaza tipurile de comportament proprii unor indivizi care, sub influenta unor credinte impartasite, actioneaza uneori in mod concertat".

O prima dificultate care deriva direct din generalitatea sporita a conceptului este imposibilitatea de a distinge clar intre comportamentele colective si cele individuale. Cu alte cuvinte, cand vorbim despre comportamente, nu se poate delimita strict intre individual si colectiv ci, mai degraba, de un continuum, manifestarile noastre din plan social purtand o dubla valenta, in proportii diferite, in functie de context. O a doua dificultate decurge din insasi definirea comportamentului colectiv, ca fiind bazat pe "credinte impartasite" pentru ca nu intotdeauna credinta se concretizeaza in actiuni sociale concertate.

Termenul de comportament colectiv trebuie privit prin dimensiuni precum gradul de organizare a comportamentelor (scazut sau ridicat), existenta unui scop si durata comportamentelor. In ceea ce priveste durata, comportamentele colective se caracterizeaza prin durata scazuta. Cand durata se prelungeste, ele tind sa fie institutionalizate si sa se transforme in comportamente conventionale-organizationale,conforme unor norme deja acceptate.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.