Compostarea - procedeu de bioremediere a solului

Trimis la data: 2008-01-14 Materia: Biologie Nivel: Liceu Pagini: 19 Nota: / 10 Downloads: 2015
Autor: Madalina stefan Dimensiune: 37kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Pamantul se confrunta cu o problema majora in aceasta perioada si anume fertilitatea tot mai scazuta a solului, datorita exploatarii necontrolate a acestuia. Pentru a putea controla aceasta problema s-au efectuat mai multe lucrari de crestere a gradului de fertilitate iar una dintre cele mai cunoscute metode este metoda compostarii. Aceasta metoda este cunoscuta inca din cele mai vechi timpuri de catre agricultorii care foloseau gunoiul de grajd pentru imbunatatirea solului.

Cercetarile actuale au demonstrat ca gunoiul de grajd este insuficient, acesta trebuiind amestecat cu diferite substante biodegradabile pentru o mai buna actiune. Acest procedeu de bioremediere a solului porta numele de- compostare.

Prin compostare se intelege totalitatea transformarilor microbiene, biochimice, chimice si fizice pe care le sufera deseurile organice, vegetale si animale, de la starea lor initiala si pana ajung in diferite stadii de humificare, stare calitativ deosebita de cea initiala, produsul rezultat fiind cunoscut sub numele de compost.

Biroul de standardizare din Quebec defineste compostul astfel: un produs matur solid rezultat din compostare, care este un proces condus de bio-oxidare a substratului organic heterogen solid incluzând o faza termofila. Prin compost se întelege un produs obtinut printr-un proces aerob, termofil, de descompunere si sinteza microbiana a substantelor organice din produsele reziduale, care contine peste 25 % humus relativ stabil format predominant din biomasa microbiana si care în continuare este supus unei slabe descompuneri fiind suficient de stabil pentru a nu se reîncalzi ori determina probleme de miros sau de înmultire a insectelor. Compostul rezultat este mai bogat in substante nutritive pentru plante, decat orice ingrasamant artificial. Este cel mai bun ingrasamant natural pe care il putem produce cu mare usurinta.

Marea majoritate a deseurilor sunt potrivite pentru compostare: resturile vegetale (iarba, frunzisul, tulpini, radacini), gunoi (de la animale mici), resturi de la bucatarie (coji de legume si fructe, zatul de cafea, resturi de mancare, coji de oua). Sunt si deseuri care sunt mai putin potrivite pentru compostare: cojile fructelor exotice (in cantitati mici nu afecteaza calitatea intregului compost), hartie si carton. Deseuri interzise pentru compostare: sticla, metal, plastic, resturi de ulei si vopsele. Procesul de descompunere este un proces biologic. Pentru a se forma un bun compost, trebuie asigurate conditii optime de viata pentru microorganismele care realizeaza procesul de descompunere.

Microbiologia compostarii. Waksman(1932) arata dinamica foarte variata a bactriilor in timpul compostarii. In gunoiul de grajd proaspat, s-au gasit 940 de milioane de celule bacteriene la 1 gram de material, din care 10 000 000 erau bacterii urolitice (care descompun ureea), 10 000 000 bacterii anaerobe celulozolitice si 1 000 000 bacterii aerobe celulozolitice.

In timp de 6 ore de mentinere a gunoiului la 20C, numarul bacteriilor a scazut de la 940 de milioane la 760 de milioane, iar in 3 zile, la 230 milioane.Mentinand aceeasi temperatura, numarul de bacterii incepe din nou sa creasca, atingand 700 milioane in 7 zile, 810 milioane in 14 zile si 3,3 miliarde in 28 de zile. Jumatate din aceste bacterii au fost in stare sporulata. bacteriile urolitice au prezentat o dinamica similara, in timp ce bacteriile celulozolitice aerobe se inmultesc in primele cateva zile si apoi isi reduc numarul.

Cunostintele actuale ne permit sa afirmam ca proteina din gunoiul compostat aerob este formata in cea mai mare parte din biomasa celulelor microbiene, partial si aceasta fiind complexata sub forma lignino-proteica, de mare valoare pentru agricultura, in timp ce proteina ramasa in gunoiul compostat anaerob este o proteina de origine fecaloida, urat mirositoare, nebiotransformata in forme cu stabilitate moleculara mai ridicata.In concluzie, este adevarat ca o parte mai mare de azot se pierde din gunoiin timpul compostarii aerobe, dar ceea ce ramane este mult mai utila pentru sol si agricultura decat ceea ce ramane in gramada de gunoi compostata anaer
ob.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.