Compozitia aerului

Trimis la data: 2015-01-13
Materia: Chimie
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 9.93 / 10
Downloads: 1
Autor: dariama
Dimensiune: 14kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
erul este un amestec de diferite gaze; proportia cea mai ridicata il au oxigenul si azotul care insumeaza impreuna peste 99% din compozitia aerului. Restul de 1 % din compozitia aerului sunt: xenon,argon,dioxid de carbon, neon,heliu, kripton, hidrogen, ozon, radon.
Unele dntre gazele aflate in cantitati reduse iau nastere datorita proceselor fotochimice din atmosfera (ozonul), pocesele biologice sau emanatiilor din interiorul scoartei terestre.
Oxigenul si azotul, gazele principale din atmosfera joaca un rol important in viata plantelor si animalelor. Proportia lor in atmosfera este aproape constanta.
Oxigenul este foarte activ din punct de vedere chimic in cadrul proceselor de oxidare. Intre geosferele Terrei si atmosfera exista un permanent flux de oxigen; el duce la mentinerea unei cantitati relativ constante de oxigen in atmosfera. Prin fotosinteza se elibereaza in atmosfera oxigen care este consumat aproape in intregime, in procesele de respiratie si descompunerea a materiei organice.

Astfel, intreaga cantitate de oxigen din atmosfera se cicleaza prin intermediul biosferei, o data la 6000 de ani. Oxigenul mai este eliberat in atmosfera si prin procesul de fixare a carbonului in sedimentele marine. Prezenta azotului ramane aproximativ constanta datorita inertiei sale. Importanta azotului este data de faptul ca desi nu intretine arderea si nu poate fi asimilat direct din aer decat de un numar mic de plante si microorganisme din sol, el modereaza actiunea oxigenului si asigura desfasurarea normala a proceselor vitale.

In lipsa azotului, ozigenul e nerespirabil. Oxizii de azot rezultati in urma descarcarilor electrice si ajunsi in sol odata cu precipitatiile, imbogatesc cotinutul se compusi azotati din sol. Dintre celelalte gaze componente ale atmosferei care au proportii reduse mai importante sunt dioxidul de carbon.Dioxidul de carbon absoarbe radiatiile cu lungime de unda mare(rosii si inflarosii), emise de suprafata terestra si de atmosfera, mentinand caldura in atmosfera ar determina o racire a climei.

Cantitatea de dioxid de carbon din atmosfera este determinata de ciclul biologic, de arderile combustibililor fosili,de procesele de alterare si sedimentele ,de procesele de descompunere, de eruptiile Trecerea dioxidului de carbon din biosfera este rapida. Din cauza cresterii cantitatii de dioxid de carbon in perioada industrializarii, a aparut asa numitul "efect de sera" ca urmare a proorietatilor acestui gaz,mentionat anterior. Efectul de sera este un fenomen care are drept consecinta modificari clomaice la nivel mondial.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.