Compunerea

Trimis la data: 2009-04-23
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 7.90 / 10
Downloads: 959
Autor: Irina P.
Dimensiune: 13kb
Voturi: 66
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Factorii reusitei in formarea deprinderilor de a compune sunt:nivelul dezvoltarii fizice (antrenarea continua a simturilor),nivelul dezvoltarii intelectuale (deprinderea de a povesti evenimente sau intamplari in ordine logica, de a identifica asemanari - deosebiri),dezvoltarea socio – afectiva (relatia individ – grup, acceptarea celorlalti membri ai grupului),nivelul dezvoltarii psihologice (placerea jocului).
Invatamantul primar pune bazele unui proces de lunga durata prin care se formeaza deprinderea de a realiza compuneri. In aceasta etapa de scolaritate, se invata exteriorizarea trebuintelor, intereselor si starilor afective; apoi exprimarea acestora corect din punct de vedere ortografic si de punctuatie. Elevul trebuie sa ia parte constient la actul comunicarii.

Exprimarea corecta, orala si scrisa – obiectiv important al procesului de invatamant in ciclul primar – constituie unul din instrumentele de baza ale muncii intelectuale, fata de care nu poate fi conceputa dezvoltarea intelectuala viitoare a elevilor. Ca si in cazul invatarii celorlalte instrumente ale muncii intelectuale: a cititului, a scrisului, a calcului aritmetic, capacitatea de exprimare se formeaza si se perfectioneaza prin solicitarea efortului intelectual al elevilor.

Compunerile realizeaza pe de o parte o sinteza a ceea ce invata elevii la disciplina Limba si literatura romana, iar pe de alta parte, ele constituie cel mai potrivit prilej de valorificare a experientei de viata a elevilor, de manifestare a imaginatiei si a fanteziei lor creatoare.

Compunerea este o lucrare scrisa in care ideile sunt organizate in functie de un anumit subiect si un anumit scop. Compunerile pot fi de mai multe feluri si anume:
1.compozitii pe baza textelor literare (comentariul literar, caracterizarea unui personaj, analiza literara),
2.compozitii epistolare (biletul, scrisoarea, cu variantele sale),
3.compozitii cu caracter oratoric (alocutiunea, discursul),
4.compozitii cu caracter publicistic (stirea, informatia, anuntul publicitar, articolul, interviul),
5.compuneri libere, creatoare (descrieri, naratiuni, evocari).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.