Comuna Vrancioaia

Trimis la data: 2013-01-10
Materia: Turism
Nivel: Facultate
Pagini: 26
Nota: 7.79 / 10
Downloads: 0
Autor: andreeaandry
Dimensiune: 12614kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Comuna Vrincioaia este asezata in centrul Depresiunei Vrancei, fiind limitata administrativ de comunele Valea Sarii - Est, Birsesti si Paulesti - Nord, comuna Tulnici - Vest si comunele Nistoresti si Naruja - Sud.Vrincioaia este situata geografic in inima vechii Tari a Vrancei, ultimul loc unde proprietatea particulara s-a conservat pana la inceputul primului razboi mondial, in prezent aceasta manifestandu-se prin proprietatea unor sate vechi asupra padurilor, generic numite obsti.
Suprafata comunei este de 5890 ha, in majoritatea lor fanete si pasuni naturale, la care se adauga intr-o pondere semnificativa suprafete impadurite natural sau prin plantatii. Terenurile arabile, plantatiile de pomi fructiferi si cele de vita de vie au o pondere modesta raportata la suprafatacomunei.

Relieful este deluros, altitudinea medie este undeva la 500m, in vestul comunei incep culmile Muntilor Vrancei. Raul Putna strabate comuna de la nord la sud-est, Satul Poiana fiind asezat si de o parte si de alta a raului, iar paraie mai importante fiind Vasuiu, Haulisca, Saratelul si Leadova.

Denumirea comunei vine din legenda lui Stefan cel Mare si baba Vrincioaia, legenda care spune ca, dupa infringerea din fata turcilor de la 1478, Stefan cel Mare a cautat sprijin in Tara Vrancei, unde l-a si gasit in persoana Vrincioaiei, mama a 7 feciori. Din legenda aflam ca Vrincioaia si-a trimis feciorii alaturi de alti barbati veniti la chemarea ei sa apere Moldova , victoria lui Stefan cel Mare asupra turcilor la retragerea acestora din Moldova fiind consemnata de istorie.

Ca drept multumire, Domnitorul a lasat prin hrisov domnesc drept proprietate asupra Muntilor Vrancei la cei 7 feciori ai Vrincioaiei, care ulterior au infiintat, spune legenda, sapte sate.
Doua din satele infiintate de copiii Vrincioaiei sunt pe administrativul comunei, si anume:
- satul Spinesti, atestat documentar din a doua domnie a lui Petru Rares, fiul lui Stefan cel Mare.
- satul Bodesti, considerat a fi cel mai vechi sat din comuna, dar fara probe documentare

Comuna Vrincioaia poarta acest nume incepand cu anul 1938, pana la acea data, atunci cand a fost comuna, purtand denumirea de Vasuiu.
Istoricul celorlalte sate este datat relativ recent, si anme:
- satul Vrincioaia, fost Vasuiu, fost Scatura Vasuiului, este mentionat prima data in anul 1788, in inscrisurile Episcopiei Buzaului, unde apare cu biserica si 18 fumuri( familii care plateau impozit la stat si biserica)
- satul Poiana se pare ca este mult mai vechi, unii cercetatori afirmand ca, avand in vedere unele diferente de port si obiceiuri, acesta si-ar avea radacinile undeva prin muntenia, de unde a pribegit in sec. 17 in Tara Vrancei.


In perioada interbelica, in urma celor trei reforme administrative, s-au produs urmatoarele schimbari
- 1931 - comunele Vasuiu si Poiana sunt comasate, comuna fiind Poiana
- 1938 - se revine la reforma din 1931, / comuna Vasuiu luind numele de VRINCIOAIA,
- 1940 - comuna Vrincioaia se desfiinteaza, satul trecand la comuna Poiana
In timpul celui de-al doilea Razboi mondial, in anul 1942, comuna Vrincioaia a capatat iar personalitate juridica de drept public, de aceasta data incluzand in administrativul ei satul Poiana.

In toata aceasta perioada comuna Spinesti a functionat ca structura administrativa teritoriala, incluzand in componenta ei si satul Bodesti, la care se adauga proaspatul sat Muncei, rezultat din stabilirea locuitorilor din Spinesti pe proprietatile detinute in zona actualului sat Muncei.In anul 1950, comuna Spinesti a fost desfiintata, satele Spinesti si Bodesti fiind arondate comunei vecine Paulesti, iar satul nou creat, Muncei, la comuna Vrincioaia.

In anul 1950, comuna Vrincioaia se invecina la est cu Valea - Sarii, la nord cu Birsesti si Paulesti, la vest cu Paulesti, iar la sud cu Herastrau, Nistoresti si Naruja.Din anul 1968, prin reforma administrativa facuta in temeiul Legii nr. 2/1968 privind impartirea teritorial - administrativa a Romaniei, comuna Paulesti a fost divizata intre comunele Tulnici si Vrincioaia, comuna Vrincioaia capatand un nou sat, Plostina, in vestul comunei, alaturi de satele Spinesti si Bodesti ale vechii comune Spinesti.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.