Comunicare - temperament

Trimis la data: 2012-06-08 Materia: Comunicare Nivel: Facultate Pagini: 9 Nota: / 10 Downloads: 294
Autor: Eugeniu313 Dimensiune: 26kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Temperamentul este dimensiunea dinamico-energetica a personalitatii, care se exprima cel mai pregnant in conduita. Se definesc 4 tipuri de temperament: sangvinic, flegmatic, melancolic si coleric.Caracterul este latura relational valorica si de autoreglare a personalitatii umane.Caracterul exprima modul de raportare la altii (atitudinile si trasaturile volitive) si reiese din interiorizarea normelor si valorilor sociale fundamentale.

Imaginea de sine este modul in care o persoana isi percepe propriile caracteristici fizice, cognitive, emotionale, sociale si spirituale.
Comunicarea este un proces psihic complex, realizat intre doua sau mai multe persoane (sau cu sine insusi) unde are loc un schimb de informatie, de emotii, sentimente, atitudini, interese cu scop de relationale sau influenta.
Comunicarea inteleasa ca proces are la baza 4componente fundamentale: emitatorul,canalul de comunicare,informatia transmisa,receptorul.

Indiferent de forma, orice proces de comunicare are cateva elemente structurale caracteristice:existenta a cel putin doi parteneri (Sursa/Emitator si Receptor/Destinatar), intre care se stabileste o anumita relatie;capacitatea partenerilor de a emite si recepta semnale intr-un anumit cod, cunoscut de ambii parteneri, astfel incat mesajul este codificat la Sursa si decodificat la Destinatar;

Barierele in calea comunicarii reprezinta perturbatiile ce pot interveni in procesul de comunicare si care pot fi de natura interna (factori fiziologici, perceptivi, semantici, interpersonali sau intrapersonali) sau de natura externa (care apar in mediul fizic in care are loc comunicarea: poluare fonica puternica, intreruperi succesive ale procesului de comunicare); barierele in calea comunicarii sunt determinate de diferenta de perceptie, concluziile grabite, stereotipiile, lipsa de cunoastere, lipsa de interes, dificultatile de exprimare, emotiile si personalitatea.

Diferentele de perceptie reprezinta modul in care oamenii privesc lumea. Acest mod este influentat de experientele anterioare, astfel ca persoane de diferite varste, nationalitati, culturi, educatie, ocupatie, sex, temperamente vor avea alte perceptii si vor interpreta situatiile in mod diferit.

Concluziile grabite intervin in situatiile in care un individ vede ceea ce doreste sa vada si aude ceea ce doreste sa auda, evitand recunoasterea realitatii.Stereotipiile reprezinta situatiile in care diferite persoane sunt tratate ca si cand ar fi una singura.Lipsa de cunoastere -intotdeauna se intampina dificultati in a comunica eficient cu cineva, atunci cand respectivul are o educatie diferita, sau ale carui cunostinte in legatura cu un anumit subiect de discutie sunt mult mai reduse.

Lipsa de interes - una din cele mai mari bariere in calea comunicarii este lipsa de interes a interlocutorului fata de mesajul emis. In astfel de situatii, se actioneaza cu abilitate pentru a directiona mesajul astfel incat sa corespunda intereselor celui ce primeste mesajul.Dificultatile de exprimare apar atunci cand emitatorul are probleme in a gasi cuvintele potrivite pentru a-si exprima ideile. Lipsa de incredere, vocabularul sarac, emotiile pot duce la devierea sensului mesajului.

Personalitatile celor doi factori, Emitatorul si Receptorul, care intervin in procesul comunicarii joaca un rol extrem de important. Ei trebuie sa-si adapteze propria persoana, sa-si controleze temperamentul si limbajul in functie de personalitatea si de starea de spirit a interlocutorului, asa incat mesajul sa fie receptat in forma dorita.

Conflictul este o parte fireasca, inevitabila a procesului de comunicare si presupune prezenta concomitenta a intereselor/nevoilor/valorilor diferite, contradictorii, impiedicand comunicarea adecvata intre persoanele aflate in situatia respectiva. Conflictul constituie o oportunitate in autocunoastere si dezvoltare personala, in masura in care persoanele implicate in conflict accepta sa-si recunoasca vulnerabilitatea, sa-si asume raspunderea si consecintele actiunilor personale, precum si propria contributie la aparitia problemei.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.