Comunicare financiar bancara

Trimis la data: 2011-05-16 Materia: Finante-Banci Nivel: Facultate Pagini: 73 Nota: / 10 Downloads: 303
Autor: Moisa andreea Dimensiune: 80kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Preocuparile privind comunicarea interumana nu sunt de data recenta. Familia de cuvinte cuprinzand termenii comunicare si cei inruditi provine din limba latina antica, unde insemna a pune in comun, a face cunoscut sau a intra in relatii cu cineva. In limba latina medievala s-au format termenii comuniune (in sensul de impartasanie) si comunicatie (in sensul de legatura/infrastructura economica). In ultimele doua secole, din vechile sensuri ale comunicarii a prevalat cel de intrare in contact prin intermediul transmiterii de stiri.

In cadrul comunicarii economice, un loc foarte important revine comunicarii financiar-bancare, ceea ce o recomanda studiului economistilor in formare din ciclul de licenta. Obiectivul disciplinei didactice Comunicare financiar-bancara (prescurtat CFB) este acela de familiarizare a studentilor cu principalele strategii, canale, cai si mijloace de actiune folosite in patru domenii principale ale activitatii financiar bancare: in mediul bancar, in sfera creditului public, in sistemul bugetar si pe piata financiara, precum si cu principalele produse financiare si cu profesionistii acestui tip de comunicare.

Abordarea acestei tematici presupune cunostinte de baza atat din sfera comunicarii economice, cat si din domeniul financiar-bancar. Parcurgerea prelegerilor si a tematicii de seminar contribuie la asigurarea unei pregatiri sistematice in domeniul comunicarii financiar-bancare, susceptibila de a asigura satisfactii profesionale si, in perspectiva, o insertie reusita pe piata muncii.

Comunicarea economica se refera la folosirea mijloacelor publicitare si a relatiilor publice de catre intreprinderi din ramurile de productie, institutii financiar-bancare, administratii de stat si private, gospodarii si alte sectoare.

Componentele esentiale ale comunicarii economice sunt: agentii economici, mesajul, publicul, canalul de comunicare, efectele comunicarii, zgomotul comunicational si feed-back-ul.

Agentii economici desemneaza ansamblul unitatilor institutionale care au comportamente similare sau identice, deci o functie economica dominanta comuna, si care actioneaza in vederea indeplinirii unor obiective comune, stabilite prin misiune si strategie. Intre agentii economici se creeaza relatii de dependenta si de ierarhie.

Fiecare categorie de agenti economici genereaza un tip de cultura organizationala - norme, valori si exigente -, care determina comportamentele indivizilor si grupurilor specializate, in vederea atingerii obiectivelor propuse. De cele mai multe ori, agentii economici constituie sursa comunicarii publice prin intermediul persoanelor care ii reprezinta, prin mesajele transmise presei, prin publicatii proprii sau prin alte metode de comunicare.

Mesajul se constituie din ansamblul de informatii sau opinii, formulate de obicei conform unui set de reguli specifice fiecarui canal de comunicare si fiecarui tip de public. El se transmite unui public-tinta in vederea atingerii unor obiective bine determinate.

Publicul este format din indivizi, organizatii guvernamentale sau non-guvernamentale, firme private - actori sociali dispersati in spatiu, caracterizati de interesul momentan fata de un subiect si care nu au o structura organizata. Actiunea publicului vizeaza adesea impunerea opiniilor proprii si determinarea unor schimbari.

Canalul de comunicare desemneaza calea prin care mesajul ajunge de la sursa la publicul-tinta. El difera in functie de tipul comunicarii. In comunicarea publica, canalul poate fi presa scrisa radioul, televiziunea, internetul sau modalitati neconventionale (obiecte promotionale, baloane, autocolante etc.).

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.