Comunicare si limbaj - Limbajul politic, campania electorala si mass media

Trimis la data: 2009-02-15
Materia: Jurnalism
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 9.99 / 10
Downloads: 26
Autor: Mari_36gl
Dimensiune: 19kb
Voturi: 118
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Comunicare si limbaj - Limbajul politic, campania electorala si mass media - Comunicarea este o caracteristică fundamentală a existentei. Dar nu putem comunica fara a cunoaste limba comunitatii in mijlocul careia ne aflam. "Limba reprezintã totalitatea mijloacelor lingvistice (fonetice, lexicale şi gramaticale) ce dispune de o organizare ierarhicã, potrivit unor reguli gramaticale, dobândite social-istoric. Limbajul politic in media
Faţã de individul uman, care reprezintã o suma de însuşiri şi particularitãţi individuale, limba este un dat obiectiv, nedepinzând de existenţa în sine a individului, ci de existenţa colectivitãţii umane, a unui popor sau a unei naţiuni. Limba este un câştig extraindividual, iar comunicarea poate fi înţeleasã ca liant al vieţii psihice, într-o societate umanã.”

Limba nu se confunda cu limbajul, ea este o parte determinanta esentiala
a limbajului. In Dictionarul Explicativ al Limbii Romane, limbajul reprezinta un sistem de comunicare alcătuit din sunete articulate, specific oamenilor, prin care ei îşi exprimă gândurile, sentimentele şi dorinţele, etc...Deci limbajul este functia de utilizare a limbii in raporturile cu ceilalti oameni.

„Deoarece comunicarea presupune ganduri care sa fie facute cunoscute
altora , iar ganduri fara cuvinte nu pot exista, trebuie sa credem ca limba a aparut nu numai fara ca cineva sa fi avut intentia de a o crea , ci chiar fara sa fi fost cineva constient de faptul ca se formeaza un mod de comunicare.”

Astfel vorbirea se dovedeste a fi o activitate complexa aflata in stransa relatie cu gandirea. “Limba poate avea modalitati particulare, specifice, de exprimare sau scriere intr-un domeniu sau altul al vietii sociale ori al creatiei umane(ex, in stiinta, in arta), acestea fiind considerate de lingvistica – limbaje.

Limbajul nu este altceva decat tot limba, dar limba care vehiculeaza o alta “terminologie”decat cea a vorbirii curente sau a limbii culte.De exemplu, limbajul matematic, inclusiv cel formalizat, exprimat oral si scris in romaneste, este tot limba romana dar o limba romana in care terminologia curenta sau cea specifica limbii literare (culte) este inlocuita cu termenii si simbolurile matematicii.”

De aici rezulta faptul ca limbajul , in special cel specializat (al medicinei , informaticii,cibernetica, automatizari...)nu il poate folosi si in acelasi timp nu il poate intelege oricine, decat doar cei care il cunosc.Limbajele specializate se bazeaza, insa, tot pe limba romana si pe gramatica limbii romane.

Limbajul de comunicare poate fi:
- verbal –cu cuvinte;
- non-verbal - prin limbajul corpului, timpului, spatiului, lucrurilor, îmbrăcămintei;
- paraverbal - prin folosirea tonalitătii,accentuarii,ritmului de vorbire;

Limbajul politic

La fel si in politica - limbajul politic nu este altceva decat limba romana, dar care foloseste termeni specifici domeniului politic. Limbajul politic, spre deosebire de limbajele specializate, este accesibil unui numar mai mare de persoane, se adreseaza tuturor celor care , intr-o oarecare masura “fac”politica sau vin in contact cu ea.
Intreaga activitate politica, de regula, se bazeaza pe utilizarea limbajului, pe comunicare. A vorbi in fata unor oameni, a unor multimi, a tine un discurs inseamna a comunica.

“In fapt, limbajul este mai mult decat un stoc de cuvinte, este un instrument si o emblema a puterii ceincearca sa fie acaparata (Michel Foucault considera ca puterea asupre limbii este una dintre cele mai importante dimensiuni ale puterii).”

Tocmai de aceea oamenii politici trebuie sa stapaneasca foarte bine limba romana pentru a-si putea transmite mesajele catre electorat. Limbajul politic este folosit si perceput in randul oamenilor politici, la nivel inter si intra-guvernamental, in institutiile politice (unde limbajul contine termeni specifici), este folosit in stiintele politice si in domeniul sociologiei politice.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.