Comunicarea Comisiei privind elementele de ajutor de stat in vanzarile de terenuri si cladiri de catre autoritatile publice

Trimis la data: 2010-05-26
Materia: Administratie
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 9.78 / 10
Downloads: 0
Autor: Elena GRasu
Dimensiune: 17kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In ultimii ani, Comisia a investigat in repetate randuri vanzarile de terenuri si cladiri aflate in proprietatea statului, pentru a stabili daca au existat elemente de ajutor de stat in favoarea cumparatorilor. Comisia a elaborat recomandari destinate statelor membre, pentru a face transparenta abordarea sa generala privind problema ajutorului de stat acordat prin intermediul vanzarilor de terenuri si cladiri de catre autoritatile publice si pentru a reduce numarul cazurilor pe care trebuie sa le examineze.
Aceste recomandari tin cont de faptul ca in majoritatea statelor membre exista dispozitii bugetare ce garanteaza ca proprietatea publica nu este vanduta, in principiu, sub valoarea sa. Prin urmare, precautiile procedurale recomandate pentru a evita incidenta regulilor privind ajutorul de stat, sunt formulate intr-o maniera care, in mod normal, le permite statelor membre sa respecte recomandarile , fara sa-si modifice procedurile interne.

Recomandarile privesc numai vanzarile de terenuri si cladiri aflate in proprietatea statului. Ele nu se refera la achizitia publica de terenuri si cladiri sau la inchirierea sau concesionarea de terenuri si cladiri de catre autoritatile publice. Asemenea operatiuni pot include, in egala masura, elemente de ajutor de stat.Recomandarile nu influenteaza practicile sau dispozitiile specifice statelor membre, destinate promovarii calitatii locuintelor private si favorizarii accesului la acestea.

O vanzare de terenuri si cladiri ca urmare a unei proceduri de licitatie deschisa si neconditionata, care a facut obiectul unei publicitati suficiente, care are aparenta unei vanzari publice, in cadrul careia se accepta cea mai buna sau unica oferta, se face prin definitie la valoarea de piata si, in consecinta, nu reprezinta ajutor de stat. Nu este relevant faptul ca anterior procedurii de licitatie a fost efectuata o evaluare diferita a terenului si cladirii, de exemplu in scopuri contabile sau pentru a se stabili o valoare de licitare minima initiala.

O oferta a facut "obiectul unei publicitati suficiente" atunci cand este publicata in mod repetat, pe o perioada rezonabil de lunga (doua luni sau mai mult), in ziarele de difuzare nationala, in revistele de proprietati imobiliare sau in alte publicatii specializate si prin intermediul agentilor imobiliari, adresandu-se unei game largi de potentiali cumparatori, astfel incat sa poata ajunge la cunostinta tuturor potentialilor cumparatori. Planurile de vanzare de terenuri si cladiri care, datorita valorii ridicate a acestora sau altor caracteristici, ar putea sa atraga investitori care opereaza la scara europeana sau internationala, ar trebui anuntata in publicatii de circulatie internationala.

Asemenea oferte ar trebui, de asemenea, sa fie facute cunoscute prin intermediul agentilor care sunt in contact cu o clientela europeana sau internationala.O oferta este "neconditionata" atunci cand orice cumparator, indiferent daca desfasoara sau nu o activitate economica si indiferent de tipul activitatii economice, poate achizitiona terenul si cladirea si le poate utiliza in interes propriu. Pot fi impuse restrictii pentru a se preveni prejudicii publice, din ratiuni de protectie a mediului sau pentru a se evita ofertele cu scop pur speculativ. Dispozitiile nationale in materia amenajarii teritoriului, care impun proprietarilor restrictii in folosirea terenului si cladirii, nu afecteaza natura neconditionata a unei oferte.

In cazul in care vanzarea este insotita de o conditie in baza careia viitorul proprietar trebuie sa-si asume, in beneficiul autoritatilor publice sau in interesul public general, obligatii specifice - altele decat cele care decurg din legislatia nationala generala, dintr-o decizie a autoritatilor de planificare sau care sunt legate de protectia si conservarea generala a mediului si de sanatatea publica - oferta trebuie considerata "neconditionata", in sensul definitiei anterioare, numai daca toti potentialii cumparatori ar trebui si ar avea posibilitatea sa indeplineasca respectiva obligatie, indiferent daca desfasoara sau nu o activitate economica si indiferent de natura acestei activitati economice.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.