Comunicarea - cheia interactiunilor umane

Trimis la data: 2006-02-18
Materia: Psihologie
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 6.80 / 10
Downloads: 621
Autor: Cristina
Dimensiune: 13kb
Voturi: 5
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Dintotdeauna am fost preocupată să cunosc cât mai mulţi oameni şi să ştiu cât mai multe despre ei.Îmi face plăcere să îmi cunosc prietenii şi apropiaţii în profunzime,să le descopăr noi şi noi trăsături de caracter,să mă confrunt cu problemele,gândurile şi bucuriile lor.Acest lucru mi se întâmplă şi acum când întâlnesc o nouă persoană şi tocmai această dorinţă de a o cunoaşte în detaliu m-a impulsionat să urmez cursurile Facultaţii de Psihologie din cadrul Universităţii Bucureşti.
De-a lungul timpului am descoperit că pentru a interrelaţiona în mod reuşit trebuie să existe o bună comunicare. Comunicarea ca act, sistem, cod sau mijloc stã la baza organizãrii şi dezvoltãrii sociale, influenţând raporturile pe orizontalã şi verticalã între oameni - intervenind chiar în aspiraţiile lor intime, dar şi în cunoaşterea realitãţii,este de părere conf. prof. univ. Ruxandra Răscanu.

Interrelaţiile sociale sunt prezente în micro sau macrosisteme sociale, în grupurile de muncã, în comportamente pe care oamenii le desfãşoarã împreunã pentru atingerea unor scopuri, dar în toate subiectul uman îndeplineşte un rol. Sunt autori, psihologi şi sociologi care vorbesc despre o analogie între jocuri şi situaţii sociale, aceştia fiind de pãrere cã aceste caracteristici sunt similare, chiar dacã existã şi suficient de multe diferenţieri.

Similaritatea în interrelaţionare socialã (care ar cuprinde jocurile şi situaţiile sociale) se referã la faptul cã existã scopuri şi surse de satisfacţie. În cadrul jocului, fie la copil care îşi creeazã singur regulile, la adolescenţi sau tinerii care joacã fotbal , la adulţii care au tentaţia sã joace Monopoly ori criket se petrec o serie de schimbãri - toate alcãtuind trepte în atingerea scopurilor: în toate formele acestea se construieşte o relaţie, o legãturã.

Dicţionarele definesc prietenul drept „persoana care susţine o altã persoanã, ori o ajutã direct, încurajând-o, având între ele relaţii de bunãvoinţã reciprocã".Prietenia ca interrelaţie umanã nu depinde de legãturile profesionale, nu se raporteazã la sisteme de obligativitate şi nici nu este impusã ca în cazul relaţiilor de comunicare pe care le avem cu rudele.

Prietenii sunt persoane care se simpatizeazã unul pe altul şi se bucurã sã fie împreunã în anumite ocazii sã rezolve anumite acţiuni. Prietenia este totalmente voluntarã ca atitudine a unei persoane faţã de alta şi de aceea nici regulile nu sunt foarte stricte privind cine sunt prieteni şi ce realizeazã împreunã.

Prietenia capãtã aspecte variate care diferã în funcţie de vârstã, sex şi statut socio-profesional. Oamenii par sã ştie ce înseamnã prietenia, ea este perceputã ca un fapt obişnuit, veche de când lumea, iar studiile efectuate au ajutat la diferenţieri şi apropieri conceptuale şi practice. Bãrbaţii sunt prieteni cu cei care întreprind ceva împreunã: acţiuni, afaceri, plãcerea jocurilor sportive etc. Femeile apreciazã prietenia dupã modul în care sunt ajutate emoţional şi sunt asigurate cã se pãstreazã secretele, confidenţele.

Dupã Duck, S.W. şi Lea, M. (1982), întâlnirile regulate ale prietenilor au la bazã dorinţe, intenţii, gânduri similare, cadouri reciproce: unii vor sã fie utili, alţii pot sã arate cã pot fi amabili, etc.Întâlnirile obişnuite ale prietenilor şi interdependenţa constituie un alt pas important în dezvoltarea prieteniei ca şi activitãţile care se realizeazã cu ajutorul persoanelor pe care le considerãm prietene.

Activitãţile considerate caracteristice pentru prieteni includ participãri la petreceri, conversaţii intime, dansul, plimbãri, invitaţii la restaurant sau cafenea, jocul de cãrţi şi tenisul.
Interrelaţia umanã bazatã pe prietenie presupune, conform studiilor lui Argyle &Furnham , Amy Campbell (1986), C.Gilligan (1982), Walster E.H. & G.W.Walster (1988), urmãtoarele:

1.Subiecţii din ecuaţia prietenie se simt mult mai bine dacã ei constatã cã sentimentele lor sunt utile în relaţia respectivã, sunt meritate;
2.Cei care descoperã cã sunt într-o relaţie inechitabilã şi comunicarea lor devine disfuncţionalã încearcã refacerea echilibrului prin:
•întãrirea echitãţii reale
•reinstalarea echitãţii psihice
•ruperea relaţiei.

Walster & Walster (1978, 1982, 1988) ne sugereazã cã mãcar tacit partenerii aflaţi în comunicare prin intermediul prieteniei evalueazã costurile şi beneficiile acestei relaţii şi în funcţie de potenţialul satisfacerii afective relaţia se stinge, este continuatã, se cimenteazã. Prietenia nu reprezintã doar modalitãţi de petrecere a timpului liber în companie, în grup ori mers la plimbare, mers la cumpãrãturi, mers la bisericã, vizite etc.

Ea presupune cel puţin de douã ori în viaţã în douã etape o influenţã beneficã asupra sãnãtãţii, stãrii de bine, detectarea agenţilor de stres şi reducerea lor.a) Prima perioadã a vieţii când prietenia este beneficã este adolescenţa. În acest interval de timp prietenii adevãraţi ajutã efectiv fetele ori bãieţii în vârstã de 18-20 de ani sã capete experienţã pe multiple planuri, inclusiv în alegerea partenerului în viitoarea cãsãtorie. Autorii acceptã cã prietenia în aceastã perioadã este un factor al fericirii şi al stãrii de bine, de confort psiho-social.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.