Comunicarea concept

Trimis la data: 2015-01-11
Materia: Comunicare
Nivel: Facultate
Pagini: 20
Nota: 9.96 / 10
Downloads: 0
Autor: Ion_D
Dimensiune: 44kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
De la aristoteticul "zoon politikon", traversand istoria, natura umana nu poate fi disociata de latura sa comunicationala. In genere, relatiile umane(si nu doar acestea) reprezinta interactiuni comunicationale. Definita in modul cel mai simplu, comunicarea consista intr-un proces de transmitere a informatiilor, ideilor si opiniilor de la un individ la altul si de la un grup social la altul.
Cercetarile, in paleta diversa a antropologiei, sociologiei, psihologiei etc., admit ca toate relatiile interumane au o dimensiune simbolica: interactiunile umane ar fi imposibile fara transmiterea si receptarea unor mesaje. Chiar existenta; functionarea si organizarea societatii ar fi de neconceput in absenta proceselor de comunicare. Existam unii prin/pentru altii si interactionam unii cu altii, in masura in care comunicam intre noi: transmitem si primim semnale, codificam si decodificam mesaje.

Mesajele modifica informatia celui care le primeste si eventual, comportamentul sau. Reactia componamentala a receptorului poate influenta emitatorul intr-un mod perceptibil sau imperceptibil.
"Comunicarea" a devenit un concept universal si atotcuprinzator, pentru ca "totul comunica". Toate activitatile organizate de oameni isi au izvorul in comunicare. Societatea si orice actiune intreprinsa in cadrul acesteia, de orice natura, se constituie si se mentin prin intermediul numeroaselor procese si forme de comunicare, conferindu-le, astfel, coerenta.

Situatiile de comunicare sunt atat de diverse, incat notiunea de "comunicare" este polisemantica. Comunicarea este substanta societatii, aceasta numindu-se, mai nou, "de comunicare".
Recentele teorii despre comunicare evidentiaza faptul ca majoritatea disciplinelor care alcatuiesc stiintele sociale - lingvistice, economia, sociologia etc. - trateaza tema independent, dintr-o perspectiva proprie; termenul este utilizat intrAZ-o acceptiune particulara, specializata aflata nu intotdeauna in consens cu alte sectoare ale cunoasterii. Astfel, apar abordari sociologice, psihologice, educationale, politice etc.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.