Comunicarea conteaza

Trimis la data: 2013-12-05
Materia: Diverse
Nivel: Facultate
Pagini: 12
Nota: 8.42 / 10
Downloads: 0
Autor: CIUBARU MIHAELA
Dimensiune: 34kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Comunicarea conteaza! Pe langa profesionalismul necesar desfasurarii actului medical, medicul trebuie sa detina si abilitati specifice de comunicare, verbale si nonverbale. In acest mod poate fi stapanita relatia cu pacientul si pot fi prevenite comportamente nedorite ale acestuia. Abilitatile se refera atat la gestionarea relatiei cu pacientul obisnuit, cat si a relatiei cu pacientul dificil, pentru a-l aduce in categoria de pacient obisnuit. >>> Rezolvarea oricarei probleme incepe cu recunoasterea ei, si este de preferat sa prevezi si sa previi o consultatie dificila, decat sa reactionezi pentru a o rezolva.
Cum definim "pacientul dificil"? Ne limitam doar la cel nemultumit? Purtam o discutie cu o colega care se confrunta zilnic cu pacienti care, in calitatea lor de pensionari militari, sunt mai revendicativi. Spunea cu un zambet amar: "Nu stii cu ce pacienti avem noi de-a face!".
Atunci cand vorbim despre un "pacient dificil", ne referim la momentul interactiunii cu el, la o comunicare dificila, si nu neaparat la una conflictuala.

Nu putem nega existenta pacientilor dificili. Studiile demonstreaza ca 15% din consultatii sunt "consultatii cu pacient dificil". Intr-o asemenea situatie este important ca medicul sa nu o ia personal, si sa isi adapteze comportamentul de moment.Relatiile medic-pacient sau asistenta-pacient sunt relatii de comunicare in dublu sens, si de aceea lucrurile incep sa mearga rau atunci cand oricare dintre parti face greseli, intentionate sau nu. Putem recunoaste in sinea noastra cand am gresit in relatia cu un pacient? O intarziere nepermis de mare, o abordare mult prea familiara, prea distanta sau chiar superioara a pacientului?

Stim cu totii sub ce presiuni ne desfasuram activitatea: mediul de lucru stresant, volumul mare de munca, inclusiv administrativa, constrangerile de timp, deprivarea de somn si interesul stiintific care trebuie permanent mentinut. Toate acestea se reflecta in constrangeri care pot avea repercusiuni asupra comunicarii cu pacientul.Pacientul resimte actul medical ca pe un stress si de aceea are toate simturile in alerta, fiind atent la toate gesturile medicului si ale personalului medical. El va reactiona imediat si exagerat in directia amabilitatii, a agresivitatii sau a inchiderii in sine. De ce? Pentru ca vine la medic pentru a cere ajutor si trebuie sa dezvaluie informatii intime, poate jenante.

Pentru ca trebuie sa isi expuna corpul si resimte acest lucru ca pe o Medicii si asistentele se confrunta zilnic cu toate tipurile de personalitati, si tocmai de aceea trebuie sa cunoasca raspunsurile emotionale, metodele de adaptare si metodele proprii de ingrijire, mai ales intr-un mediu multicultural. Este necesara o analiza a abilitatilor personale de comunicare si a modului in care sunt transmise mesajele verbale si nonverbale: aspectul general, expresiile faciale, gesturile, tonul vocii, limbajul, pozitiile si miscarile mainilor si corpului!
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.