Comunicarea

Trimis la data: 2014-10-29
Materia: Comunicare
Nivel: Facultate
Pagini: 10
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Andreea_S
Dimensiune: 23kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
DeAsi procesul comunicarii este foarte vechi, folosirea cuvantului comunicare, in limba de toate zilele nu se loveAste de probleme speciale. Majoritatea vorbitorilor inyeleg prin comunicare a aduce ceva la cunoAstinya, a informa sau a schimba impresii, opinii.
Termenul de comunicare incepe a fi utilizat din secolul al XVI-lea Asi iAsi are originea in latinescul "communis" care inseamna "a pune in comun", "a fi in relayie", fiind mai apropiat in vremea respectiva de inyelesul "a impartaAsi".
Din secolul al XVI-lea termenului i se asociaza Asi un inyeles nou: "a transmite", o data cu dezvoltarea poAstei Asi a drumurilor. Din secolul al XIX-lea sensul de "a transmite" trece pe primul plan ca o consecinya a dezvoltarii unor tehnici moderne de comunicayii - telegraful, telefonul. "In contextul noilor mijloace de comunicare - radio, cinema, televiziune - termenul adecvat ar fi cel de comunicare - difuzare".1 Apariyia comunicarii tehnice pe langa cea naturala implica o schimbare a sensului termenului.

Inyelesurile termenului de comunicare Asi intenyia de a defini procesul comunicarii din prisma diferitelor discipline Astiinyifice,
modele teoretice adoptate, abordari metodologice, au creat inflayie in
1 Missika J.L., Woltons, La folle du logis. La television dans les societes contemporaines, Paris, Fayard, 1983, p.153
definirea comunicarii.

In dorinya de a inyelege acest proces de proliferare semantica, cercetatorii americani Franc E.X.Dance Asi Carl E.Lsrson au adunat in urma cu aproape douazeci de ani intr-o carte peste 126 de definiyi ale comunicarii. Cert este ca nici o formulare nu a fost exhaustiva.
Comunicarea nu reprezinta acelaAsi lucru pentru un biolog, un filosof, un lingvist, un sociolog, un psiholog, un cibernetician sau pentru un orator.

Astfel pentru un biolog ca Edward O.Wilson "...comunicarea este o acyiune a unui organism sau a unei celule care altereaza modelele probabile de comportament ale altui organism, sau ale altei celule, intr-o maniera adaptativa pentru unul sau pentru ambii participanyi".
Bineinyeles ca la o asemenea definiyie se aud proteste din partea informaticienilor, sociologilor Asi mai ales psihologilor care nu concep comunicarea in absenya unui subiect dotat cu conAstiinya, chiar daca acesta nu este intotdeauna conAstient de informayia pe care o transmite.

Carl I.Hovland, Irving I.Janis, Harold H.Kelley inyeleg prin comunicare, procesul prin care un individ (comunicatorul) transmite stimuli, de obicei verbali cu scopul de a schimba comportarea altor indivizi. Desigur ca Asi impotriva acestei definiyii s-au facut auzite nemulyumiri deoarece nu orice tip de comunicare urmareAste sa provoace modificari comportamentale.

Nici definiyia formulata de filosoful american Charles Morris, care a incercat sa acopere exigenyele particulare ale cat mai multor discipline nu este considerata mulyumitoare. In viziunea lui Charles Morris comunicarea reprezinta punerea in comun, impartaAsirea, transmiterea unor proprietayi unui numar de lucruri.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.