Comunicarea in afaceri - probleme in afaceri

Trimis la data: 2013-07-03
Materia: Comunicare
Nivel: Liceu
Pagini: 7
Nota: 8.97 / 10
Downloads: 1
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 28kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Este aproape imposibil sa gasesti pe cineva care nu a gresit niciodata. Problema este ca aceste greseli sa nu fie cardinale si ca din ele sa invatam. Cicero spunea: "Prost este nu acela care greseste, ci acela care nu invata din greseli". Bineinteles ca ar fi ideal sa invatam din greselile altora, daca este posibil. Admitand ca dumneavoastra puteti gresi, va trebui sa fiti toleranti si cu ceilalti.Una din cele mai serioase dificultati in comunicarea cu partenerii o constituie receptarea eronata, inadecvata, a persoanei lor. Exista cateva cauze care conduc catre aceasta. Sa le vedem, spre a le evita.
1. Opiniile altora. Atunci cand ne bazam pe parerile altora, cunoscuti sau parteneri, riscam sa ne situam intr-un context plin de prejudecati, fie ele pozitive sau negative. In primul caz, putem sa facem rost de un partener care nu este de incredere, de nadejde, in celalalt - sa pierdem
un partener de perspectiva. Si nu vom intelege usor daca in spatele unei astfel de decizii se va afla opinia subiectiva a cuiva sau gestul premeditat al concurentilor.

2. Prima impresie. Prima impresie poate fi corecta. Dar nici cei care au un fler deosebit nu sunt scutiti de greseli. Dorinta de a ne orienta mai repede intr-o anumita situatie, de a ne lamuri rapid ce este cu partenerul respectiv poate conduce spre formularea unor aprecieri pripite si a unor decizii de evaluare incorecta a sa. Aceasta este o piedica in relatiile noastre cu ceilalti.

3. Aspectul exterior. Se spune ca "esti primit dupa cum esti imbracat si condus dupa cum gandesti" sau ca "nu tot ce straluceste este aur". Si totusi, aspectul exterior este foarte important. Fata, linia generala a corpului, imbracamintea toate influenteaza decisiv modul in care receptam sau suntem receptati. Oamenii cu un aspect atragator si ingrijit sunt considerati mai interesanti, mai echilibrati, mai sociabili, desi aceasta nu are nimic in comun cu calitatile lor ca oameni de afaceri.

Cei neatragatori ca aspect devin adesea victimele propriilor noastre prejudecati, primind ab initio din partea noastra, in mod nejustificat, o "nota" mai mica.O alta exagerare este aceea de a privi pe cineva atragator ca aspect cu retinere, cu suspiciune, cautand sa descoperim in aceasta dorinta sa de a epata. Este adevarat ca o stralucire exterioara mascheaza, adesea, un continut anemic, fara substanta, "ia ochii" si atat, conducand in final la dezamagire.

Prin contrast, multi care nu ies in evidenta ca aspect pot avea calitati morale si profesionale care depasesc comunul. Este nevoie, de aceea, de echilibru in formularea unor aprecieri, dar si in stabilirea propriei imagini.

4. Cliseele. Des, foarte des chiar, ne ghidam dupa clisee, generalizari, stereotipuri, care de cele mai multe ori nu au nici o legatura cu realitatea. Obiectul acestora il pot constitui sexul persoanei, nationalitatea, bogatia si culoarea podoabei capilare, studiile sau absenta lor si foarte multe altele.Sa ne amintim cateva: "cei grasi sunt intotdeauna mai buni", iar cei uscati sunt "ai dracului", "cei cu buze subtiri sunt rai", "femeile la volan sunt niste catastrofe", "toti contabilii sunt seci si incapabili sa vorbeasca", "toti tinerii cu plete sunt neseriosi", "femeile nu sunt la fel de capabile ca barbatii" si multe altele din acelasi registru.

Cliseele acestea sunt cel putin derutante si cel care pierde cel mai mult in aceste situatii este chiar cel care opereaza cu astfel de idei prefabricate. El risca sa piarda posibili parteneri de calitate. Apelam la clisee pentru ca vrem sa gasim cel mai scurt drum de rezolvare a unei situatii, cel al minimei rezistente.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.