Comunicarea in domeniul securitatii - Influentarea sociala prin intermediul internetului

Trimis la data: 2014-01-06
Materia: Comunicare
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 7.02 / 10
Downloads: 3
Autor: mery.pleasa
Dimensiune: 23kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In aprilie 1997, Marshall Applewhite si inca treizeci si opt de adepti ai cultului Heaven's Gate au comis cea mai mare sinucidere in masa din istoria Statelor Unite. Un expert in culte reli-gioase, care a studiat gruparea Heaven's Gate, sustine ca Applewhite le-a spalat creierul adeptilor sai, punand stapanire pe mintile lor: "Acesti oameni n-au fost decat niste pioni in jocul fantasmelor lui personale".
Sinuciderea in masa a membrilor cultului Heaven's Gate ilustreaAZza puterea coplesitoare si potential mortala a influentei sociale. Dar efectele pe care oamenii le produc unii asupra altora pot fi observate si in situatii cat se poate de obisnuite. Spectatorii din tribunele stadiAZoaAZnelor fac valuri si canta la unison.

Producatorii de televiziune introduc pe fondul sonor al filmelor sau emisiunilor distractive hohote de ras inregistrate, pentru a amplifica reactia de amuzament a teleAZspectatorilor. Candidatii politici bombardeaza electoratul cu rezultate umflate in sondaje, ca sa atraga noi adepti de partea invingatorului. Iar barmanii si chelneritele indeasa bancnote in caseta sau in buzunarul cu bacsisuri, pentru a-i face pe clienti sa puna ceva si de la ei.

Aceste exemple arata ca oamenii se imita adeseori unii pe altii in mod automat si neconflictual.Viata omului contemporan se caracterizeaza, printre altele, prin bombardamentul informational zilnic la care este supus. Prin cantitatea, frecventa si simplitatea lor, mesajele mass-media ne-au devenit tot atat de familiare ca si hrana, lucrurile din locuinta sau prietenii. Inapoia acestui flux continuu de imagini, sunete si semne functioneaza un sistem socio-profesional a carui complexitate si anvergura sunt nebanuite publicului larg si care este cu atat mai subtil cu cat vizibilitatea produselor sale da iluzia transparentei.

Am ales aceasta tema pentru ca securitatea este o problema importanta a existentei societatii umane, care in noile abordari conceptuale include nu numai o problematica legata strict de aparare, ci si aspecte privind probleme economice, sociale, de mediu si multe altele, iar in contextual globalizarii mass-media devine, mai ales in situatii de criza, un factor al dinamicii crizei insasi, iar planificarea si coordonarea prin internet a actiunilor indreptate impotriva securitatii nationale a devenit o posibilitate oferita de gradul mare de dezangajare a acestui nou tip de media si de lipsa controlului comunicarii.

Influenta sociala, unul din principalii vectori modelatori ai vietii sociale, are ca rezultat aparitia unei presiuni asupra indivizilor si grupurilor sociale, in sensul impunerii normelor si modelelor dominante in cadrul unei culturi iar comunicarea publica in astfel de situatii este modelata de interesele actorilor implicati inainte, in timpul si dupa conflict.Influenta sociala devine un instrument eficace doar in momentul in care cei care-l folosesc devin constienti de "subtilitatile" acestui proces, motiv pentru care atentia ar trebui indreptata in directia studierii metodelor si tehnicilor de influentare, precum si a conditiilor sale
de eficienta.

Presa a devenit o reala sursa/cauza a crizelor prin dezvaluirile si exclusivitatile mai mult sau mai putin reale, dar care"prind" la public. Mai nou aproape ca nu mai exista deschindere, ori razie, intr-un cartier, acte de terrorism, sau orice alte evenimente fara cameraman. Evolutiile pe stica au un impact incredibil. Aveam de-a face cu ceva ce s-ar chema "polarizarea perceptiei" urmata de manipulare psihologica, demersuri"comunicationale" de criza alimentate si finalizate de mass-media, care tind sa devina daca nu arma de lupta de tip strategic, mijloc efficient de gestionare a crizelor si conflictelor.Se merge pe principiul"spuneti-le ce vor sa auda" important este ca ascultatorul sa se simta informat.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.