Comunicarea in stiluri de conducere

Trimis la data: 2011-11-22 Materia: Comunicare Nivel: Facultate Pagini: 2 Nota: / 10 Downloads: 407
Autor: Valeria Rosca Dimensiune: 11kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Omul economic coincide cu omul modernitatii si este o inventie relativ recenta, daca ar fi sa dam crezare unor autori precum Michel Foucault ori Francis Fukuyama. Omul modern este contemporan cu piata libera iar aceasta nu a fost posibila in absenta factorilor de productie. Se vorbeste despre consumatorul rational si daca este rational, el trebuie convins cu mijloacele unei comunicari mai putin rationale sa cumpere chiar si ceea ce nu-i este absolut necesar. S-a inventat marketing-ul ca stiinta a vinzarii. In plus, cumparatorul este ratiunea productiei caci daca nimeni nu ar cumpara produsele nici productia nu ar avea noima.

Orice firma administreaza si gestioneaza resurse: materiale, financiare, informationale si umane . Cele umane au nevoie de o administrare speciala caci omul este mai mult decit o marfa cum zisese Samuelson. Specialistii fac deosebire intre administrarea psihologica a resurselor umane care inseamna leader-schip si administrarea propriu-zisa a tuturor resurselor care ar fi management.

Scopul lucrarii este sa argumenteze ca problema conducerii este una importanta pentru comunicare sau comunicarea pentru stilul de conducere caci stilul de conducere influenteaza relatiile dintre muncitori iar acestea lasa amprenta asupra productivitatii.Totusi trebuie facuta precizarea ca in contemporaneitate, pe linga ierarhie functioneaza reteaua ca grup cu aceleasi valori. Ierarhia presupune transmiterea mesajului de sus in jos, pe cind reteaua permite o circulatie a informatiei de jos in sus.

Faptul ca ierarhia ca mod de organizare a unei structuri coexista cu reteaua se poate explica prin nevoia de transparenta si de aplicare a legii dar si de decizie la baza piramidei. In era informatiei, managerul este dependent de specialist, el nu mai poate detine intreaga informatie. In plus, prin extindere, managerul de virf tinde sa piarda teren, devine mai degraba o piedica. Avantajele pe care le aduce reteaua(ca grup de prieteni, ca o comunitate profesionala, sau religioasa sau politica) tin de rapiditatea cu care circula informatia.

Dezavantajele retelei se refera la nepotism, nereceptivitate la nou, endogamie, e.t.c. Ierarhia este o sursa de ordine. Acolo unde se instaleaza nepotismul sau clientelatul e nevoie de o decizie de sus in jos, ferma, clara, corecta. Intervine liderul formal. Liderul nu este o persoana izolata, comportamentul si atitudinea sa nu tin de spatiul privat. Atitudinea liderului se reflecta in comportamentele subordonatilor.

Pentru a ilustra aceasta dependenta comunicare-stil de conducere-eficienta a activitatii economice, am ales mai intii sa explicitam semnificatia si sensurile conceptului de comunicare cu Dorina Salavastru. Vom considera important sa poposim asupra notiunii de paradigma asa cum este ea propusa de Kuhn si sa analizam cu Muchielli distinctia dintre cele patru paradigme ale comunicarii. Este o abordare psihologica a conceptului de comunicare.

Asa cum este tratat de stiintele comunicarii, conceptul ar avea ca obiect de studiu limbajul si informatia si mai putin transformarile pe care acestea le determina in psihicul celor ce comunica. Totusi o abordare non-psihologica risca sa aduca neintelegeri pentru ca desi stiintele comunicarii se refera la profesionisti ai comunicarii, nu putem eluda apartenenta lor la specia umana. Revenind la paradigmele comunicarii, vom constata ca nici una dintre ele nu este mai importanta decit cealalta, toate fiind relevante si dezvaluind aspecte noi ale comunicarii.

Consideram apoi important sa studiem si taxonomiile acestui concept asa cum apar ele in psihologie, incercind sa ilustram diferite tipuri de comunicare alegind exemple din lumea afacerilor, ca in cele din urma sa ne ocupam de stilurile de conducere asa cum sunt ele prezentate in lucrarea "Management si leader-schip" a lui Mielu Zlate. N-am pierdut din vedere ca ar fi necesara si o voce a unui om din zona afacerilor. L-am ales pe omul de afaceri Robert Kyosaki ale carui carti au fost traduse la editura Curtea veche.

Activitatea sa este una de comunicare. Incearca cu succes sa tina cursuri de marketing in retea. Decupajele din "Scoala de afaceri" a bussisman-ului american vin sa intareasca argumentarea teoretica, mai ales a lui Mielu Zlate care trateaza conceptul de leader-schip si management intr-o maniera indestulatoare aratind mai intii relatia complexa intre cei doi termeni si care analizeaza tipologiile stilurilor de conducere, nu inainte de a argumenta importanta acestor concepte.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.