Comunicarea interculturala

Trimis la data: 2015-02-13
Materia: Comunicare
Nivel: Facultate
Pagini: 37
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 2
Autor: Ionela_S
Dimensiune: 53kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Neintelegerile apar atunci cand partea A transmite un mesaj in conformitate cu normele specifice culturii sale, in timp ce partea B decodifica mesajul luand in considerare un alt set de valori, corespunzatoare propriei culturi. Asemenea probleme apar pentru ca nu se cunosc tiparele unei anumite culturi. De multe ori ignoram faptul ca oamenii ce apartin altor culturi difera de noi prin religie, statut, luarea deciziilor. atitudinea fata de timp, limbaj non-verbal s a.
Pe langa aspectele considerate mai sus, in pregatirea unei negocieri cu un partener extern, mai trebuie luat in considerare si aspectul comunicarii interculturale. Intrucat organizatiile de astazi se extind foarte rapid si dincolo de granitele tarii de origine, oamenii trebuie sa colaboreze si sa urmareasca aceleasi obiective pentru a crea inalta performanta; de aceea. ei trebuie sa exceleze in domeniul comunicarii interculturale.

Cultura este un sistem impartasit de simboluri, credinte, atitudini, valori si norme de conduita, reflectand sub toate aspectele modul de viata al unui grup de oameni, popor, societate. Cuprinde atat mostenirea materiala, cat si cea nemateriala, aceasta din urma referindu-se la sistemul de valori, la mostenirea sociala (modele invatate de gandire, de perceptie, atitudini si comportamente), precum si la mostenirea religioasa. Cultura isi pune amprenta atat asupra comunicarii verbale, prin intermediul limbii vorbite, cat si asupra comunicarii non-verbale.

Ea determina anumite comportamente non-verbale care reprezinta sau simbolizeaza ganduri, sentimente, stari specifice ale comunicatorului. La nivel de individ si de subculturi (fac parte dintr-o cultura-mama) apar anumite diferente, care determina tipuri de comportament ce sunt inradacinate in fiecare membru si pot duce la perturbatii in comunicare, in special in domeniul afacerilor internationale.
In concluzie, datorita specificului fiecarei culturi, exista numeroase diferente in modul de a comunica in mediul international.

De aceea, un bun manager, pe langa cunostinte, trebuie sa manifeste toleranta si respect fata de valorile si obiceiurile celor cu care vine in contact si trebuie sa accepte cu rabdare ambiguitatea sau confuzia. Edward Hali sustine ca exista o corelare si o dependenta reciproca intre cultura si comunicare. Pe langa aceasta mai introduce si ideea de efect al contextului cultural asupra atitudinilor si comportamentelor de comunicare, realizand o clasificare a culturilor in functie de gradul de influenta a acestui context, incepand cu tarile in care influenta culturii asupra comunicarii este foarte mare si terminand cu cele in cadrul carora aceste influente sunt foarte mici:
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.