Comunicarea interpersonala

Trimis la data: 2014-02-18
Materia: Comunicare
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 2
Autor: ivanlumi
Dimensiune: 23kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Comunicarea interpersonala este unul dintre modurile cele mai raspandite de comunicare. Comunicarea interpersonala se produce atunci cand doi oameni stau de vorba unul cu celalalt. Ne aflam zilnic in situatii de comunicare interpersonala, cu un parinte, iubit, sef, coleg, prieten, etc. Unul dintre elementele importante prezente in comunicarea interpersonala este revelarea de sine. Procesul revelarii de sine apare atunci cand o persoana (sinele) reveleaza (spune) informatii personale despre sine insasi. Studiul de mai jos se refera la revelarea de sine in comunicarea mediata de computer.
Pentru a defini comunicarea mediata de computer, trebuie mai intai sa despartim cuvintele. Computerul este un dispozitiv care contine si stocheaza informatii. Medierea se produce cand ceva este folosit ca suport sau intermediar, ca mediu. Comunicarea este procesul in care simboluri si sisteme de simboluri se combina pentru a crea un inteles. Prin urmare, definim comunicarea mediata de computer ca fiind procesul de transmitere de simboluri si de creare de inteles, asistat de computer. Revelarea de sine este importanta in domeniul comunicarii pentru ca ajuta la consolidarea relatilor interpersonale. Relatiile interpersonale sunt un factor cheie al vietii cotidiene.

Comunicarea interpersonala are unele trasaturi definitorii:
Intalnire fata in fata: comunicarea interpersonala implica intalnirea fata in fata intre doi participanti, fapt pentru care, in mod deliberat, este exclus orice tip de comunicare care poate fi intitulata "mediata", precum conversatia telefonica, unde anumite medii artificiale realizeaza conversatia intre participanti. Aceasta pentru ca orice mediu are caracteristici cu urmari sigure pentru comunicare, chiar daca, in viata de zi cu zi, nu suntem constienti de aceste caracteristici sau nu le luam in consideratie. Tocmai aceasta lipsa de constientizare poate duce la neintelegeri.

Motiv pentru care suntem datori sa apelam in mod curent la comunicarea intrapersonala, cu alte cuvinte sa stam de vorba cu noi si sa realizam unde ne situam in procesul comunicarii, cum vorbim, cui vorbim, pentru ce vorbim si care sunt urmarile imediate sau in timp ale comunicarii noastre.

Particularizarea rolului participantilor: comunicarea interpersonala implica doua persoane cu roluri variabile si in relatie una cu cealalta - indivizii trebuie sa comunice unii cu altii in scopul dezvoltarii relatiilor personale de urmatorul tip:
- acolo unde exista un grad ridicat de incredere
- atunci cand fiecare persoana este pregatita sa discute deschis despre propriile sentimente si trairi
- unde exista preocupare si legatura mutuala intre participanti.

In acest sens comunicarea non-interpersonala este activitatea oamenilor care comunica pur si simplu pentru ca trebuie. Dublu sens: De fiecare data comunicarea interpersonala se produce in ambele sensuri, in situatiile interpersonale existand intotdeauna un flux bidirectional al comunicarii. Comunicarea interpersonala nu presupune insa doar schimbul de mesaje, in esenta acesta implica crearea unor simboluri, schimbul de semnificatii si preocuparea pentru un anumit mesaj.

Aceasta inseamna ca semnalele transmise, indeferent de forma lor, trebuie sa fie clare si lipsite de ambiguitate, daca este vorba de comunicarea cotidiana, daca insa este vorba de comunicarea artistica, de care ne vom ocupa intr-un capitol aparte, atunci ambiguitatea nu este doar admisa, ci obligatorie. Comunicarea cere, de asemenea, ca afirmatiile facute de catre emitator sa poata fi verificate, intr-un fel sau altul, si de ceilalti participanti la discutie. Mai exact : sa fie verificabile. Si - mai aproape de ceea ce vrem sa atragem atentia - sa fie verosimile, sa nu trezeasca suspiciuni de indata ce au fost emise.

In realitate, eliminarea ambiguitatii este foarte dificila, daca nu chiar imposibil de realizat. Chiar in conditiile in care s-ar putea exprima ideea de ambiguitate a comportamentului uman, in acelasi timp, aproape orice afirmatie pe care cineva ar putea sa o faca la un moment dat, poate fi interpretata in mai multe moduri. De aceea pentru a intelege procesul comunicarii trebuie analizat modul in care indivizii dau sens situatiilor in care se afla.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.