Comunicarea intre terapie si interrelatie

Trimis la data: 2002-02-11
Materia: Psihologie
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 8.40 / 10
Downloads: 659
Autor: Grigore Soare
Dimensiune: 13kb
Voturi: 20
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Comunicarea intre terapie si interrelatie
Multitudinea cunoştinţelor acumulate la nivelul diferitelor ştiinţe şi discipline privind comunicarea, deprinderea şi consolidarea regulilor de interacţiune umanã îi ajutã pe subiecţi sã-şi adecveze relaţiile cu semenii lor, chiar sã dispunã de o mai bunã înţelegere şi mai profundã a stilului lor de a intra în legãturã cu alţii.
Comunicarea intre terapie si interrelatie
Comunicarea intre terapie si interrelatie

În mod obişnuit metodele din psihologia socialã, psihologia clinicã, psihoterapie se centreazã pe intervenţia în cazul de non-comunicare, de relaţii negative, de relaţii compromise, inadecvate, în cazuri de nenorociri şi implicaţii asupra psihicului uman. Aşa s-au structurat metode şi mijloace de intervenţie psihoclinicã, în cazuri de mariaj nefericit, în familiile în care copii devin "problemã" pentru pãrinţii lor.

Comunicarea intre terapie si interrelatie
Cu oarecare tradiţie se utilizeazã consilierea şi psihoterapia de cãtre psihologi, psihiatri, sistem social, se încearcã "sfatul genetic", terapie individualã premaritalã, terapie de familie etc.

Comunicarea intre terapie si interrelatie
Din deceniul 8 al secolului XX, specialiştii evaluând modalitãţile practic infinite de distorsionare a interrelaţiei umane, de "viraj" spre destructurarea familiei şi a rolului pãrinţilor în creşterea şi educarea copiilor s-au îndreptat ca şi în medicinã spre prevenirea tulburãrilor psihosociale la nivel individual şi grupal.

Comunicarea intre terapie si interrelatie
În acest sens putem spune cã au apãrut şi s-au perfecţionat metode care se referã atât la individ cât şi la cuplu, la familie - cu scopul de a oferi modele pentru dobândirea abilitãţilor care sã permitã subiecţilor prevenirea ori minimalizarea problematicii. S-au efectuat numeroase studii privind consolidarea relaţiilor armonioase de tip non-stresant - prin identificarea ori adecvarea unui nivel înalt de satisfacţie şi competenţe.

Comunicarea intre terapie si interrelatie
În paralel, aceleaşi studii ca şi altele anume imaginate au cãutat sã pregãteascã subiecţii pentru înţelegerea vieţii, a dificultãţilro ei, ca şi a schimbãrilor din cadrul existenţei umane - care pot traversa cãsãtoria, interrelaţiile de serviciu etc.[1].

În prezent existã numeroase manuale şi tratate care doresc sã sugereze subiectului uman cum sã înveţe singur sã se protejeze (teach - yourself manuals) şi astfel sã previnã stresul intrafamilial. Existã, de asemenea, metode care îşi propun sã îmbogãţeascã pe subiect cu dovezi de auto-cunoaştere cu metode pentru o mai bunã cunoaştere a cuplului, a familiei, cu sfaturi pentru practicienii care sugereazã soluţii privind prietenia, întemeierea familiei, consiliere în probleme religioase, respectarea vecinãtãţii, consolidarea simpatiilor etc.

Chiar dacã majoritatea acestor persoane care dau sfaturi nu pot efectua terapii şi consiliere bazate pe reguli bine fondate ştiinţific, trebuie preluat ajutorul pe care îl dau direct, sugerând subiecţilor prezentarea la psihoterapeut.

Aceste metode opereazã, de fapt, în planul interrelaţiei intime ajutând totodatã la deprinderea unor capacitãţi de învãţare în plan profesional şi de abilitare chiar în interiorul relaţiei.

Între metodele de învãţare şi tratament pentru relaţiile de tip intercomunciare, enumerãm:
• psihoterapia,
• deprinderea abilitãţilor sociale,
• sfat pre-marital,
• sfat marital,
• terapie comportamentalã maritalã,
• terapie de familie,
• maximizarea interrelaţiilor de cuplu,
• auto-ajutorarea pentru pãrinţi singuri, persoane divorţate etc.

În prezentul material noi nu insistãm şi nu detaliem aceste metde, deşi ele sunt extrem de importante atât în stabilirea contactului, a comunicãrii, cât mai ales a alãturãrii sau estompãrii anxietãţii, a ostilitãţii, a conflictelor interumane.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.