Comunicarea pentru radio si televiziune

Trimis la data: 2010-08-24
Materia: Jurnalism
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 8.14 / 10
Downloads: 1
Autor: Andreea Radu
Dimensiune: 20kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Interviurile nu sunt simple conversatii, desi adeseori ele au aerul intim si relaxat al unei conversatii amicale. Jurnalistii nu va viziteaza pentru ca nu au altceva mai bun de facut, ci pentru ca doresc sa obtina anumite informatii; ei isi indeplinesc astfel atributiile profesionale si privesc intalnirea cu dumneavoastra ca pe o sarcina jurnalistica de rutina. Interviul e o experienta aparte numai pentru cel ce este interAZvievat ; pentru reporter, este o activitate care comporta putine elemente spectaculoase si care tine de indatoririle cotidiene. Pentru a invinge obstacolele care deriva din standardizarea activitatii jurnalistice, perAZsoana intervievata trebuie sa dea dovada de profesionalism, atat in stapanirea subiectului abordat, cat si in relatia cu jurnalistii.
Jurnalistii din radio sau televiziune sunt interesati de aceleasi informatii ca si cei din presa scrisa. Totusi, deoarece programele de informare reprezinta numai o mica parte din timpul total de emisie, numarul de subiecte pe care ei le pot aborda este mult mai mic. in aceste conditii, reprezentantii biroului de presa trebuie sa studieze cu atentie grilele de programe, pentru a vedea care este tipul de emisiune in care se va integra interviul respectiv, astfel incat continutul si stilul mesajului sa fie adecvate atat timpului alocat, cat si publicului specific.

Datorita specificitatii fiecarui canal, radioul va fi ales atunci cand o informatie trebuie transmisa cat se poate de rapid; televiziunea va fi preferata atunci cand dorim sa transmitem anumite imagini semnificative referitoare la organizatie.

1. Acceptarea participarii intr-o emisiune
Aparitia pe postul de radio sau de televiziune este o sansa extraordinara pentru reprezentantul unei organizatii: ea ofera, simultan, ocazia transAZmiterii unor informatii considerate esentiale pentru imaginea institutiei si privilegiul comunicarii directe cu categorii largi de public.

De aceea, este bine ca reprezentantul organizatiei sa accepte cu amabilitate invitatia de a participa la emisiunile de radio si televiziune. Totusi, inainte de a da un raspuns ferm, el trebuie sa se asigure ca poseda informatii elocvente referitoare la audienta generala a postului, la structura programelor acestuia, la continutul emisiunii in care urmeaza sa apara, in mod deosebit, structura grilei de programe ii va oferi informatii referitoare la categoriile de public specifice, in functie de care poate evalua oportunitatea prezentei sale pe post - evident, din perspectiva intereselor organizatiei sale.

Pentru a obtine datele legate de emisiunea in care ar urma sa apara, reprezentantul organizatiei poate sa-i puna jurnalistului ce il invita mai multe intrebari edificatoare (vezi J. Deschepper, 1990, pp. 123-124):
- Care va fi tipul interventiei (interviu scurt, inserat intr-o secventa a unei emisiuni de actualitati, interviu propriu-zis, destinat unei emisiuni de tip magazin, sau participarea la o dezbatere ori la un talk-show ?
- Care va fi subiectul interventiei ?
- Care sunt numele si structura emisiunii in care va fi introdus interviul ?

- Care va fi momentul (ziua, ora) difuzarii interviului?
- Care este durata prevazuta pentru secventa interviului sau pentru interventia in dezbatere ?
- Cine sunt celelalte persoane care vor fi intervievate sau vor participa la dezbatere?

- Cine va lua interviul sau cine va fi moderatorul dezbaterii ori animatorul acelui talk-show ?
- Care sunt punctele principale ale interviului, care este firul conducator al discutiei?
- Ce imagini vor insoti interventia sau vor fi difuzate inainte ori dupa interviu (pentru televiziune) ?
- Interviul sau dezbaterea are loc in direct sau va fi inregistrat(a) ?
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.