Comunitate si societate - vointa organica si vointa reflectata

Trimis la data: 2013-11-13
Materia: Sociologie
Nivel: Liceu
Pagini: 6
Nota: 9.97 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 21kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Secolul al XIX-lea este secolul evolutionismului, s-a spus. Acelasi secol care in gandire a impus stilul evolutionist a fost, in raport cu structurile vietii, un secol al revolutiilor. Secolul revolutiilor a fost unul in care lumea intelectuala a Europei a gandit evolutionist. Cercetarile mai noi arata insa ca, in acelasi secol, s-a impus un stil de gandire tipologica si inca o gandire prin tipuri polare, prin polaritati. Acesta a fost stilul gandirii romantice incat putem spune ca secolul acesta nu este doar unul al "redescoperirii medievalismului" ci si unul al resuscitarii paradigmei romantice. Ideea de comunitate si utilizarea ei tipologica sunt asadar trasaturi deopotriva ale spiritului medieval si ale stilului de gandire romantica.
Putem spune ca sociologia, ca stiinta, datoreaza acestora - medievalismului si romantismului - tot atat de mult ca si revolutiilor franceza si engleza. Sociologia s-a nascut asadar ca o stiinta de paradigma romantic-medievala. Intrucat tipologia este o caracteristica a stilului de gandire sociologica, se cuvine sa insistam asupra momentelor care au impus acest stil. Punctul culminant al utilizarii tipologiei este lucrarea lui Tonnies Comunitate si Societate (Gemeinschaft und Geselschaft), publicata in 1887.

Aceasta carte a aparut inaintea aparitiei marilor lucrari ale lui Weber, Durkheim si Simmel si este bazata pe un studiu amplu in diverse arii ale filosofiei, istoriei, economiei, psihologiei, etnologiei si dreptului. Trasatura distinctiva a gandirii lui Tonnies consta in imbinarea tipologiei cu polaritatea. Am atras atentia intr-o prelegere anterioara asupra valorilor polare. Chestiunea a fost lamurita, cum probabil stiti, de catre L. Blaga. Este necesar sa revin pe scurt aici asupra chestiunii.

Am precizat atunci, invocandu-l pe Blaga, ca valorile polare sunt valori in si prin care se exprima "dozaje variabile de termeni latitudinari opusi". Valoarea polara presupune deci doi termeni latitudinari, opusi unul altuia, care se pot combina in dozaje (gradatii) variabile. In cazul lui Tonnies cei doi termeni care descriu doua forme de socialitate sunt: "comunitate" si "societate". Acestia sunt polii unui continuum de variatie caruia Tonnies ii atribuie un sens si o directie istorica, adica o miscare a societatii umane de la comunitate spre societate.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.