Comuniunea cu Hristos

Trimis la data: 2003-02-16
Materia: Religie
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 8.01 / 10
Downloads: 4403
Autor: Alexutzu
Dimensiune: 6kb
Voturi: 400
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Nemuritor , îndestulat, frumos,plăcut vesel şi fericit a creat şi înzestrat Dumnezeu pe primul om, dar el prin încălcarea poruncii s-a prăbuşit din aceste înzestrări bogate , în lipsuri, suferinţe , tulburări , primejduiri, nefericiri şi în moarte. Adam şi Eva prin neascultarea lor de Dumenzeu, au atras în mulţimea nefericirii lor pe toţi urmaşii lor, adică întreg neamul omenesc.
Comuniunea cu Hristos
,, În coliba-ntunecoasă
Din carne şi os lucrată,
A intrat Hristos deodată,
Nu făclie ce se stinge,
Nu icoană ce se frânge,
Ci El însuşi , Trup şi Sânge”
Colind de Vasile Voiculescu

La plinirea vremurilor, Dumnezeu milostivindu-se spre neamul omenesc, l-a readus la viaţă şi fericirea statornică şi veşnică prin trimiterea, Întruparea, activitatea Mesianică, Răstignirea şi Jertfirea Fiului Său, Dumnezeu Cuvântul. Acum i se dă posibilitatea omului păcătos de a se întoarce la Dumnezeu asemenea fiului risipitor şi să se cureţe de păcate după rânduielile Divine existente în Sfânta Biserică Ortodoxă, prin baia Botezului, prin Spovedanie şi Sfânta Împărtăşanie.

,,Luaţi, mâncaţi, Acesta este trupul Meu”, ,,Beţi dintru Acesta toţi, că Acesta este Sângele Meu, al Legii celei noi, care pentru mulţi alţi se varsă spre iertarea păcatelor”, ,,Aceasta să faceţi întru pomenirea Mea” sunt cuvintele Mântuitorului prin care ne cheamă la Sfânta Liturghie să reactualizăm jertfa Sa prin care ne-a adus tuturor mântuire. Ne cheamă să ne întâlnim cu El în mod real şi să-L primim întreg şi viu. Şi cum fără Sfânta Împărtăşanie nimeni nu se poate mântui, oricâte fapte bune sau rugăciuni ar face în viaţa sa, participarea la Sfânta Liturghie nu este doar un dar nepreţuit, făcut de Dumnezeu, ci şi o datorie, pentru fiecare creştin , de a fi alături de Hristos, de sfinţi şi heruvimi, de Maica Domnului care sunt prezenţi în Biserică.

Când luăm parte la Sfânta Liturghie trebuie să ne aducem aminte că Biserica este casa lui Dumnezeu de care se cuvine să ne apropiem cu inima curată . Catehismul ortodox spune să spălăm trupul şi să curăţim sufletul cu rugăciune , cu înfrânare de la păcate şi cu împăcare inimii , alungând din ea orice ură şi vrăjmăşie , iar hainele curate şi îngrijite , de sărbătoare, dar nu cu prea mult lux .

La Împărtăşirea cu Trupul şi Sângele Mântuitorului omul nu se poate duc fără a se pregăti în mod special, pregătire ce se referă atât la trup cât şi la suflet şi constă din: mărturisirea păcatelor, împăcarea cu toţi, post şi citirea rugăciunilor pregătitoare pentru împărtăşirea cu vrednicie.

Pocăinţa , mărturisirea păcatelor, este o întoarcere de la viaţa nefirească la cea firească , de la viciu la virtute, de la diavol către Dumnezeu. Această întoarcere se face cu multă osteneală şi nevoinţă. Să urâm răutatea atât de mult , încât să putem zice şi noi ca David: ,, Nedreptate am văzut şi m-am scârbit” şi să iubim binele şi poruncile lui Dumnezeu atât de mult încât să putem spune ca Psalmistul : ,, Iar Legea Ta am iubit…cât sunt de dulci gâtlejului meu Cuvintele Tale”. Mai mult decât mierea sunt gurile mele… Bună este mie Legea gurii Tale, mai vârtos decât mii de aur şi de argint… pentru aceasta am iubit poruncile Tale mai mult decât aurul şi topazul” (Ps. 118,163 ; Ps. 118, 72, 127; 8-12)

Mare dar este pocăinţa însoţită de durere şi înfrângerea inimii cu părere de rău pentru păcatele săvârşite. Şi precum sufletul îl curăţăm mărturisind păcatele personale, astfel trebuie să curăţăm şi trupul pentru a ne înfăţişa la primirea jertfei . Postul este o faptă de virtute , un exerciţiu de înfrânare a poftelor trupeşti şi de cinstire a lui Dumnezeu , pentru că este o jertfă , o recunoaştere de bună voie la ceva ce ne este îngăduit , izvorâtă din iubirea şi respectul pe care îl avem faţă de Dumnezeu.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.