Conacul Bratienilor de la Florica

Trimis la data: 2007-03-14 Materia: Istorie Nivel: Facultate Pagini: 4 Nota: / 10 Downloads: 463
Autor: Gabriel M. Dimensiune: 780kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Situat in comuna Ştefăneşti, judeţul Argeş, conacul familiei Brătianu, numit, ca si satul in care se afla, Florica, in amintirea primei fiice a lui Ion C. Brătianu – este unul dintre cele mai frumoase domenii boiereşti din România, păstrat foarte bine până in zilele noastre, exceptând mobilierul, cărţile si obiectele din interior, care au fost risipite in timpul regimului comunist.

Acesta este conacul în care s-a născut si a trăit cea mai importantă familie de oameni politici români, o adevărata dinastie civilă care a dat ţarii nu mai puţin de trei prim-miniştrii,dintre care primii doi – Ion si Ionel Brătianu – au avut un rol covârşitor in formarea României moderne. Ion Brătianu a dus la războiul de independenţa al României, iar cel de-al doilea a realizat, tot in urma unui război,Unirea din 1918 si reformele ce au stat la baza democraţiei interbelic.

Un domeniu complet

Domeniul Florica este format din conac, fermă, capelă, cramă, gară si foarte interesant de ştiut un observator astronomic, toate fiind înconjurate de minunatele podgorii ale Ştefăneştiului. Acest conac este opera primilor doi Brătieni, Ion si Ionel, tată si fiu, care au transformat o cocheta casa intr-o reşedinţa boiereasca, in care s-au luat importante decizii privind istoria noastră. Prima casa de la Florica a fost construita de Ion C. Brătianu în anul 1858. El a moştenit acest pământ de la tatăl său şi a vândut o parte din celelalte moşii, dar a cumpărat lângă Florica,o viţa de vie, numita Floreasca, vie care îl va preocupa până la moarte.

Ion C. Brătianu, „Vizirul” , cum era cunoscut in epoca a menţinut casa cu un stil sobru, impus de gusturile sale simple. Spre sfârşitul vieţii, a fost convins cu greu sa de fiul său Ionel, inginer împătimit de construcţii,sa schimbe stilul vechi al casei.
Ionel Brătianu a schimbat radical clădirea si toate împrejurarile acesteia, din căsuţa care era o data lângă vie, acum se găsea o instalaţie confortabila cu parc, ferma, si chiar cu un observator astronomic.

Biblioteca unicat

Sabina Cantacuzino, sora lui Ionel Brătianu ne descrie biblioteca de la etajul doi, care era într-adevăr o splendoare, datorita unei vederi largi pe vale, şi in special pentru colecţia fabuloasa de cărţi pe care o deţinea, şi totodată ne mai descrie camera tatălui, care rămăseseră intactă ca monument istoric, in dulap se aşezaseră ultimele lui haine si rochia mamei de logodna. Camera lui de baie, aşa de primitivă, neatinsă.

Cultul lui Ionel pentru tată fusese intransigent.
Din cele aproape patruzeci de camere s-au remarcat foarte special cele doua biblioteci de la parter si etaj, prin bogata lor decoraţie interioară, dar si prin colecţia imensa de cărţi pe care le deţineau Brătienii.

Cât a trăit Ionel Brătianu „nimeni nu s-a atins de stocurile de la Florica”, după 1927 au început sa fie risipite, in curând alegându-se „praful” de acestea. Sugestivă pentru soarta bibliotecii Brătianu este întrebarea retorică a doamnei Safta Varlam, nepoata Elizei Brătianu: „Ce s-o fi întâmplat cu colecţia pe 100 de ani a cunoscutei publicaţii Revue des Deux Mondes? Dar cu atâtea manuscrise si cărţi rare strânse cu grija şi iubire în familia Brătianu”?

Pe lângă cărţi, biblioteca si conacul de la Florica mai deţineau o colecţie rară: fotografiile familiei Brătianu, pierdute si acestea cu timpul.

A doua componenta de bază a ansamblului de la Florica a constituito ferma, situată chiar la intrarea in parc, pe partea stânga. Monumentala clădire a fermei este opera arhitectului Petre Antonescu din anii 1905-1912, fiind construita pe doua nivele in stil neoromânesc. Semănând izbitor cu marile noastre ansambluri mânăstireşti, ferma de la Florica formează printre cele patru laturi ale sale, o curte interioară, in mijlocul căreia se află o fântâna arteziană.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.