Conceperea si constituirea sistemului educativ si institutional pentru pregatirea functionarului comunitar roman

Trimis la data: 2014-11-06
Materia: Administratie
Nivel: Facultate
Pagini: 128
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Corina_L
Dimensiune: 171kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Astfel, concomitent cu schimbarile de ordin politic, se resimte o tendinta noua in administratia publica, atit la nivel central, cit si local, o tendinta de a trece la noi forme de administrare, europene, ce a revolutionat intreaga structura administrativa in Romania. Aceasta reforma, insa, nu a putut fi implementata cu succes pina la sfirsit, din considerentul ca mentalitatea veche s-a inradacinat foarte adinc la functionarii publici, care isi indeplineau obligatiunile de serviciu numai facind favoruri diferitor grupari politice, cu scopul de a nu pierde fotoliile comode.
Comisia Europeana: este organul executiv al Uniunii Europene si este format din 20 de comisari, independenti de guvernele lor nationale, dar numiti de ele. Comisarii sunt numiti pentru un mandat de cinci ani, pentru ca mandatul fiecarei Comisii sa se desfasoare in paralel cu perioada legislativa de cinci ani a Parlamentului European. Sediul Comisiei Europene este la Bruxelles.
Ca membru al acestui organ colectiv, fiecare comisar este responsabil de un anumit portofoliu sau intr-un anumit domeniu politic, la fel ca un ministru intr-un guvern.

Comisia Europeana este condusa de un presedinte, in prezent aceasta functie fiind ocupata de Romano Prodi (Italia).
Rolul Comisiei Europene este de a asigura respectarea prevederilor tratatelor fundamentale ale UE, de a propune legislatia comunitara, si, odata legislatia aprobata, de a asigura aplicarea ei. Comisia are puteri autonome substantiale, mai ales in privinta politicii concurentei si in domeniul conducerii si administrarii politicilor comune pe domenii. Ea administreaza diferite fonduri si programe UE, inclusiv cele destinate sprijinirii tarilor din afara UE.

Curtea Europeana de Justitie: din Luxemburg este Curtea Suprema a Uniunii Europene in domeniile in care se aplica legislatia UE. Comunitatea europeana este constituita pe baza de tratate obligatorii, ceea ce inseamna ca articolele tratatelor de baza si legislatia ce decurge din ele devin parte a legislatiei nationale a statelor membre. Pentru a fi aplicate, aceste articole trebuie sa fie interpretate clar, fapt ce confera Curtii Europene de Justitie un rol foarte important. Tratatele de baza au facut la legislatia UE sa prevaleze in fata legislatiei nationale.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.