Concepte Operationele in Limba si Literatura

Trimis la data: 2004-05-31
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 13
Nota: 9.93 / 10
Downloads: 4462
Autor: Antonia Bratu
Dimensiune: 24kb
Voturi: 319
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Termenul folclor este un compus de origine englezească provenind din folk + lore – popor + înţelepciune. Termenul a fost introdus în anul 1846 de către reverendul englez William Thomson.
Eufemismul
Este conceptul operaţional care implică folosirea unei expresii sau al unui cuvânt elegant pentru a desemna o realitate negativă.

Literatura populară
Folclorul literar

Definiţie
Folclorul reprezintă totalitatea creaţiilor populare ale unei naţii indiferent de domeniu, literatură, muzică, artă picturală, coregrafie etc.
Literatura populară reprezintă aşadar o componentă importantă a folclorului incluzându-se aşadar în aceasta.

Trăsături ale literaturii populare
Caracterul oral – este o trăsătură esenţială a creaţiei literare folclorice dar nu este specifică numai acestora deoarece toate operele foarte vechi s-au transmis pe cale orală. Oralitatea presupune aşadar un anume modul de transmitere ci şi cel de elaborare respectiv receptare deoarece opera folclorică are de obicei finalitate practică.

Caracterul colectiv – derivă evident din cel oral şi este specific creaţiei populare deoarece aceasta se elaborează colectiv se receptează în colectivitate şi mai ales exprimă o mentalitate colectivă, generală, oamenii din popor ne fiind interesaţi de cazuri particulare.
Caracterul anonim – derivă din cel oral şi colectiv, identitatea autorului iniţial pierzându-se, receptorul popular este interesat în primul rând de creaţie şi nu de creator.

Caracterul sincretic:
Sincretismul – simultaneitatea mai multor forme de artă în generarea şi desfăşurarea unei creaţii.
Opera populară nu poate face disocierea între mai multe forme de artă, astfel balada nu va fi întotdeauna însoţită de muzică, o doină de mişcare scenică, un basm de mimică şi scenică.

Genuri şi specii ale literaturii folclorice
La fel ca şi literatura cultă, literatura folclorică cuprinde toate cele trei genuri literare: liricul, epicul şi dramaticul.
Genul liric se împarte în trei categorii

Lirica diurnă – cuprinde ca specie majoră cântecul. Tot în categoria cântecelor se situează şi doina care este de fapt un cântec de jale.
Lirica de cugetare – cuprinde specii ca ghicitoarea, proverbul, zicătoarea şi frământarea de limbă.

Lirica ritualică – cuprinde acele creaţii care se leagă de un anumit eveniment şi aici se includ: strigarea, bocetul, oraţia de nuntă.
Genul epic se împarte şi el în două mari categorii:
Epica în versuri cuprinde specii ca: balada, colinda, legenda.

Epica în proză are ca specii: basmul, snoava, legenda narativă.
Genul dramatic este foarte dezvoltat în literatura populară dar nu se concretizează propriu-zis în specii, se cunosc totuşi câteva forme de teatru populare:
Teatrul cu măşti zoomorfe
Teatrul religios- irozii, scena naşterii pruncului Iisus
Teatrul de păpuşi: Mărioara şi Vasilache

Balada
Specie epică în versuri cu caracter legendar narativ care se axează pe evenimente mitice, istorice sau fantastice aducând în primul plan figurile unor domnitori vestiţi, ai unor eroi populari sau ai unor haiduci. Termenul original românesc pentru această specie era cel de „cântec bătrânesc”, termenul baladă a fost introdus din limba franceză de către Vasile Alecsandri în anul 1852 când publică culegerea intitulată „Poezii Poporale”

Asonanţa
Figură fonetică, formă a aliteraţiei care constă în repetarea unui sunet consonantic.
Ex. „Pe-un picior de plai”
Ex. „Prin vulturi, vântul viu vuia” (Coşbuc)

Personificarea
Figură de stil prin intermediul căreia animalelor şi obiectelor neînsufleţite li se conferă atribute umane cu ajutorul cărora se transformă în persoane sau simboluri.
Ex. Calul năzdravan, Mioriţa, Pâinea, Codrul
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.