Concepte matematice si filosofice in poezia lui Nichita Stanescu

Trimis la data: 2002-10-14 Materia: Romana Nivel: Liceu Pagini: 8 Nota: / 10 Downloads: 11
Autor: Albert Barbu Dimensiune: 26kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Se spune că poeţii sunt tentaţi să ne arate că ei văd ce nu văd alţii. Nichita Stănescu, marele magician al cuvintelor şi necuvintelor, un generos incurabil, nu putea să nu fie tentat să ne arate lucruri văzute numai de el. Pornind de la faptul că matematica este o sursă binecunoscută de generare şi expunere a cunoştinţelor, am fost tentat să aflu câtă matematică a cunoscut şi a folosit Nichita în creaţia sa artistică. Mai precis, cât şi cum a folosit poetul în poezia sa conceptele matematice şi filozofice ale vremii.

Fiind întrebat de George Arion într-un interviu cum se apără de acuzaţia că face filozofie în poezia sa, Nichita a răspuns aproape revoltat: "E un fals împotriva căruia protestez cu toată hotărârea. Poezia este o taină şi o lucrare de sine stătătoare. Matematicienii şi filozofii au tainele lor. E ridicol să transformi un sistem în altul. Din necesitatea versului şi nu din concept apar în poezia mea simboluri filozofice. Poetul nu urmăreşte să afle adevărul, ci sentimentul de adevăr. Când vreau să citesc adevăruri, îi citesc pe Marx, Hegel sau Lao Tzî. Când vreau să citesc politică - iau documente politice. Când citesc poezie vreau să citesc poezie, nu precepte. Amestecul prea mare de gânduri duce la improprietatea gândirii."

Nichita a avut cu siguranţă unele preocupări matematice. Acest lucru este cu prisosinţă dovedit în volumul intitulat "Laus Ptolemaei" publicat în anul 1968. Ptolemeu a fost un renumit astronom, matematician şi geograf grec, care şi-a elaborat lucrările la Alexandria prin secolul al doilea al erei noastre. Cea mai importantă lucrare a sa este Matimatiki syntaxis, binecunoscută prin titlul său arab Almagest. Ea conţine principalele cunoştinţe de astronomie şi geometrie ale vremii, împreună cu o concepţie originală a sistemului geocentric. Ptolemeu a lăsat lumii şi alte lucrări importante, precum şi câteva descoperiri şi invenţii în domeniul mecanicii, opticii şi geografiei.

La Ptolemeu poetul a putut găsi o concepţie geometrică interesantă asupra marelui Cosmos, dar şi definirea unor relaţii frumoase dintre raţiune şi bun simţ. El îşi va aminti mai târziu de toate acestea, declarând că raţiunea este cea care "pregăteşte următorul bun simţ". În volumul amintit, poetul manifestă o înclinare spre adevărurile izvorâte din experienţă, manifestând un oarecare dispreţ pentru cunoaşterea teoretică bazată pe raţionament. Aşa cum observă şi Ştefan Augustin Doinaş, el "cultivă aici logica dinamică a contradicţiei pentru a evada din capcana identităţii", nefiind interesat de adevăruri ontologice directe, ci doar de ceea ce poate deveni omul în trecerea sa prin universul vieţii. În acelaşi timp foloseşte în exces oximoronul (vezi celebrul vers "Foaie verde de albastru..."), ceea ce-l conduce, remarcă Ştefan Augustin Doinaş, la o manieră admirabilă de deconstrucţie a realului.

Recunoaşterea operei lui Ptolemeu este pentru poet un act de credinţă. Lumea creată de savant este ideală şi exercită asupra poetului o atracţie magică. De aceea el apelează chiar la un celebru vers eminescian pentru a sugera şi întări această recunoaştere: "...Nu pot să cred că a murit, / mirosul lui de om viu / stăruie în aerul meu. / Gesturile lui îmi flutură încă / aerul / şi glasul i-l aud în timpane / ca şi cum adevărul ar putea / să aibă trup omenesc; / ... / Niciodată n-am să învăţ că el a murit." (Despre moartea lui Ptolemeu).

Ce pregătire matematică avea Nichita? Chiar el declară lui Boris Buzilă într-un interviu că a debutat "...în revista de fizică şi matematică cu rezolvări de probleme şi semnându-le Stănescu Hristea, elev". Însă nu uită să precizeze că: "M-au interesat Dialogurile lui Platon, dar trebuie să mărturisesc că aşez mai presus de ele postulatele lui Euclid pe care le-am parcurs tot atunci, adică în anii formării mele intelectuale..."

Se pare că, într-adevăr, cartea lui Euclid l-a marcat cel mai puternic pe Nichita, încă de la vârsta când nu ştia că va scrie poezie. Savantul a lăsat lumii o operă monumentală prin cartea sa, carte de căpătâi a multor minţi luminate de-a lungul a peste două milenii. Într-un interviu acordat lui Nicolae Prelipceanu şi apărut în Tribuna la 31 martie 1983, adică exact în ziua în care poetul împlinea vârsta de 50 de ani, Nichita declară: "Una din cărţile care m-au marcat a fost Postulatele lui Euclid, pe care eu le-am citit într-o ediţie foarte veche, texte traduse din greacă, dacă bine-mi aduc aminte, pe care eu le luasem drept texte de geometrie, habar n-aveam că ele aveau să exercite o influenţă poetică fantastică asupra mea, ulterior."

Ce a găsit frumos în geometrie Nichita? Heron din Alexandria spunea: "Geometria şi-a format obiectul prin abstracţie din cauză că, dintre corpurile fizice care sunt tridimensionale şi au materie, geometria a separat materia din ele şi a creat corpurile geometrice, adică volumul şi prin abstracţie a ajuns la punct". Platon, în "Republica", spunea susţinea şi el că: "Geometrii folosesc figuri vizibile şi judecă pe ele, dar ei nu se gândesc la aceste figuri, ci la altele, cu care seamănă, dar care nu pot fi văzute decât în minte."

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.